Делян Добрев: Големият енергиен шлем на БСП струва 45 млрд.лв. за тоя, дето духа

Антония Чорева 17 март 2017 в 11:48 8499 1

Делян Добрев е водач на листата на ГЕРБ в Хасково. Той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов от 21 март 2012 до 13 март 2013 г.В 43-ия парламент Добрев беше председател на Комисията по енергетика. 

- Г-н Добрев водач сте на листата на ГЕРБ в Хасково. Хасково е един от градовете, известен с практика за купуване и продаване на гласове. Засякохте ли такива практики на тези избори?

- Работа на полицията е да следи и предотврати такива практики. В последните две кампании полицията в Хасково според мен си свърши добре работата. Надявам се и през тази кампания да се справят с това изключително вредно за демокрацията явление.

- Бихте ли разказали на нашите читатели коя е най-новата и най-силната част в икономическата и енергийна програма на ГЕРБ?

- Най-интересното е премахването на бюрокрацията от бизнеса и гражданите. Администрацията буквално е задушила бизнеса с административни, регулаторни и лицензионни режима и изисквания. За 2016 година, НАП е издала близо 1 милион удостоверения за липса на задължения на 130 хиляди фирми. Това е средно по 8 удостоверения на фирма.

Тоест 130 хиляди фирми в най-добрия случай са загубили по 8 работни дни, за да снабдят някоя друга администрация с въпросния документ. Ако изчислим загубата за БВП от тези 1 милион работни човеко дни, ще се окаже, че той е по-нисък със 160 милиона лева. И това е само от 1 документ, който администрацията ни изисква. Има стотици такива документи, становища, съгласувателни процедури, с които държавата е натоварила бизнеса. По най-консервативни наши оценки БВП е по-нисък поради тази причина с поне 2 милиарда лева.

Идеята ни за реформа е най-просто казано да забраним на държавните и общински власти да изискват от бизнеса и гражданите документи, издадени от друга държавна или общинска власт.

- Как оценявате икономическата програма на БСП? В нея се предвижда да бъде възобновен големият енергиен шлем в пълния му блясък – новият Южен Поток и петролопроводът Бургас – Александропулис. Как би се отразило това на България?

- Ако БСП дойде на власт, вероятно отново ще похарчат милиарди за грандомански енергийни проекти. Всъщност новият им енергиен шлем не се състои от добре познатите до момента 3 енергийни проекта. Те вече са четири. За да се харесат и на американците, вече са включили и 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Тези четири проекта ще струват 45 милиарда лева или 50% от БВП. Няма да построят нищо - просто ще загробят отново едни милиарди за тоя, дето духа.

- Вие бяхте енергиен министър на енергетиката в кабинета Борисов 1. През вас мина и сделката за АЕЦ Белене, даже именно вие сте човекът, който я спря тогава. А днес като че ли ГЕРБ няма твърда позиция какво ще прави с проекта Белене. Чуха се мнения на партията ви той да бъде изграден, но само с частно финансиране. Твърдо ли е това намерение?

- Има решение на МС от средата на декември 2016 година, с което са възложени на министъра на енергетика допълнителни анализи по проекта. Единственият възможен вариант за реализация на проекта е, ако той бъде приватизиран без никакви държавни или корпоративни гаранции, ангажименти за изкупуване на електроенергията, преференциални цени и т.н.

- А какво ще правим в такъв случай с оборудването за АЕЦ Белене, което сме платили на руската фирма „Атомстройекспорт“, в случай че не се намери инвеститор, който да го приеме? И колко излезе на България това оборудване, къде е изобщо това оборудване, ще го вземем ли някога?

- Ако процедурата за приватизация е неуспешна, има два варианта за оборудването. Единият е да се продаде на руската страна, а другият е да се намери трета страна купувач.

- Спокоен ли сте за делото, което се води срещу вас за АЕЦ – Белене, че сте ощетил държавата, затова че не сте прекратили договора с фирмата и плащанията не са спрели, обвинен сте наред с БСП-министрите Румен Овчаров и Петър Димитров?

- Три дни след като бях избран за министър, внесох решение в МС за спиране на проекта Белене. Предприел съм всички необходими действия за спиране на най-голямата далавера в българската история. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно, точно аз да бъда сложен в един кюп с Румен Овчаров и Петър Димитров. Сигурен съм, че каквата и да е била целта на това упражнение, моята невинност много скоро ще бъде доказана.

- Като повдигнаха срещу вас обвинение, си дадохте имунитета. А в момента тече ли разследване срещу вас, дал ли сте си имунитета отново?

- Това е въпрос за прокуратурата. По закон те имат срок от две години да внесат обвинителен акт в съда. Надявам се тази история да не се точи с години. Върнах си имунитета в момента, в който беше поискан. Твърдо съм убеден, че народните представители нямат нужда от имунитет.

- Миналата година дефицитът на НЕК бе много по-малък, отколкото предишни години. На какво се дължи това?

- Няма как да обясня реформата в енергетиката като отговор на един въпрос. Факт е, че наследихме НЕК с 800 милиона лева дефицит на година, а за 2016 година НЕК е на оперативна печалба от 33 милиона лева. Най-просто казано съкратихме разходите в системата с 500 милиона лева и увеличихме приходите с 300 милиона, за да постигнем този краен резултат.

- Наследените проблеми в енергетика – американските централи, от които България купува много скъп ток за години напред. Може ли да се намери добър вариант за излизане от тези договори?

- Договорите бяха предоговорени от Министерството на енергетиката през 2015 година, което намали разходите с близо 100 милиона лева. В момента върви проверка на ЕК за държавна помощ по дългосрочните договори. Действия могат да се предприемат едва след произнасяне на ЕК.

- Има ли достатъчно нефт и газ в Черно море, ще добиваме ли природни ресурси от дъното. Кога? Как? Стои ли този въпрос в програмата на ГЕРБ?

- Това е хубав въпрос. Тотал официално обявиха през 2016 година, че са открили нефт в блок Хан Аспарух. Шел завършиха сеизмиката на блок Силистар и оповестиха, че са обнадеждени от резултатите. ГЕРБ винаги е подкрепял и ще продължи да подкрепя проучванията и добива на нефт и газ от дълбоко Черно море. Това е записано ясно във всяка наша програма.

- Вашата лична позиция за „Газпром“ и цените на газа за България? Как трябва да се договори страната сега, за да имаме по-изгодни цени на природния газ?

- През 2012 година бяха премахнати посредниците от газовия договор и постигнахме намаление на цената с 22%. Оттогава имаме една от най-ниските цени на газа в целия ЕС. Допълнителни усилия в посока по-ниска цена на газа са винаги оправдани, с оглед огромните ползи за българската икономика.

- Кои ще са новите министри на ГЕРБ, вашият лидер Бойко Борисов разпредели ли вече ресорите?

- Имаме предизборна програма, която предлага реални решения за България. Тя е написана от експертите на ГЕРБ, които всички познават във всяка една сфера. При нас борба за постове няма.

Материалът е публикуван съгласно договор от 24.02.2017 г. между ПП ГЕРБ и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на ГЕРБ по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови