Човек на ГЕРБ в РИК Пловдив област обяснява как ще се гласува само на хартия, алармират ПП-ДБ

OFFNews 30 май 2024 в 17:27 2137 0

Снимка Getty Images

ПП-ДБ сигнализираха, че председателят на РИК в Пловдив област от квотата на ГЕРБ-СДС заблуждава хората, че ако искат да гласуват само на единия вот на 9 юни, могат да го направят само на хартия.

Това е поредният опит, чрез разпространяване на дезинформация, да се саботира машинния вот. Отново в навечерието на изборите, целта е да объркат хората и да се откажат да гласуват по най-сигурния начин - с машина, алармираха от пресцентъра на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Те напомнят, че гражданите няма да могат да гласуват на машина, само и единствено ако нямат право да гласуват за двата вида избор. Тогава ще могат да гласуват само на хартия. Ако имат право да гласуват и за Народно събрание, и за Европейски парламент, но искат да гласуват само за едното от двете, ще могат да гласуват с машина.

Във връзка със зачестилите опити да се вкарат в заблуждение избирателите в различните райони на страната относно машинното гласуване, настояваме ЦИК да излезе с официално становище и опровержение на твърденията на Янко Радунчев, председател на РИК 17 в Пловдив област, пишат от ПП-ДБ.

ПП-ДБ обясняват как точно ще протече процеса по гласуване и призовават гражданите да не се подлъгват по опитите да бъдат объркани:

- След вписване на данните на избирателя в избирателните списъци избирателят следва да заяви как желае да гласува – с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.
За да гласува с бюлетина от машина, избирателят трябва да има избирателни права и за двата вида избори, които се провеждат.

- Ако избирателят няма избирателни права за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, той гласува в изборите за народни представители само с хартиена бюлетина. Не се допуска гласуване в единия вид избор с хартиена бюлетина, а в другия вид избор с бюлетина от машинно гласуване.

- Гласуването в двата вида избори се осъществява само с едно посещение на изборното помещение.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх