Членове на комисии в Бурса ще бъдат сменяни, защото не знаят български език

Откази на членове на секционни избирателни комисии в Кърджали

OFFNews 25 март 2017 в 20:53 5346 1

Членове на комисии в Бурса ще бъдат сменяни, защото не знаят български език

Снимка БГНЕС, архив

Членове на комисии в Бурса ще бъдат сменяни, защото не знаят български език, съобщава Нова тв. 

Голяма част от председателите, зам.-председателите и секретарите на секционните избирателни комисии закъсняха. Повечето от членовете им и представители на държавата пристигнаха още четвъртък. Забавянето изнерви хората, които трябваше да подготвят изборния процес.

Два часа и половина след обявения час за раздаване на документите започнаха да пристигат длъжностните лица на една от политическите формации.

Според източници на Нова тв ключовите длъжности в секционните избирателни комисии в Турция са разпределени с неофициално споразумение между две политически сили, които демонстрират принципно неодобрение една към друга.

По закон в изборните помещения се говори само на български, работи се с официални български институции и с документи – също на български.

С изрично указание на ЦИК заявленията за гласуване в чужбина трябва да се попълват в изборното помещение.

Очаква се попълването на заявления в изборното помещение да забави процеса на гласуване.

Заради провокациите по границата от Дружеството на тракийските изселници са предупредили за масирани протести пред консулството в Одрин.

Часове преди вота районната избирателна комисия в Кърджали отново е затрупана от откази на членове на секционните комисии, съобщава БНТ. Докато те все още се подменят, изборните книжа за 506-те секции в района бяха доставени под полицейски ескорт.

Заради смените по никое време няма как да се изчисли колко от влезлите в комисиите в последния момент са преминали необходимото обучение, за да напътстват гласуването, да броят гласовете и да попълват протоколите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови