БСП предлага създаването Министерство на електронното управление и високите технологии

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2021 в 12:30 610 0

БСП ще настоява за промяна на структурата на бъдещия кабинет и създаването на специално министерство, което да отговаря за електронното управление и високите технологии, съобщиха от партията.

В момента за развитие на сектора на информационните технологии отговаря Министрество на транспорта и информационните технологии, а за електронното управление – Държавна агенция към Министерския съвет.

Ефективното въвеждане на е-управлението и развитето на сектор на високите технологии обаче са тясно свързани и следва да бъдат приоритет на бъдещото управление на страната. Новото министерство следва да работи в няколко ключови приоритета като промяна на Закона за електронното управление, така че то реално да заработи, въвеждането на дигитални трудови книжки, както и нормативна промяна, така че да се въведе по-добра защита на интелектуалната собстеност.Ключова задача пред предлагато министерство е и начертаването на пътна карта за развитие чрез Национални стратегия като „Цифрова България 2025“.

В момента България заема едно от последните места в Европейския съюз по индекс за иновации и е трайно на едно от последните места в ЕС по дигитална трансформация на икономиката.Едновременно с това секторът на информационните и комуникационните технологии е най-бързоразвиващият се сектор у нас, като ръстът за последните 3 години е 22%.

„До 2024 се очаква приходите на софтуерния бизнес да достигнат 7,6% като дял от БВП,а постъплениятав хазната от платени данъци и осигуровки щенадскочи 1,4 млрд. лв. годишно. Заетите в сектораще надхвърлят 60 хил. души. Това е критичен вертикален сектор на икономиката, от който са зависими всички останали. Не може да е поставен като добавени последни думи към министерството на транспорта“, заяви кандидатът за народен представител и втори в листата за 23 МИР Благовест Кирилов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !