Без блокади на границата мина денят за размисъл

OFFNews Последна промяна на 25 март 2017 в 19:05 1739 0

Без блокади на граничните пунктове по границата с Турция

Снимка БНР/Радио Стара Загора

Съботният ден премина без блокади на граничните пунктове по границата с Турция. По-рано днес имаше протест срещу т.нар. "изборни туристи" на граничен пункт "Капитан Андреево". 

Демонстрантите обявиха, че целта им е постигнаха, затова събраха палатковия лагер и освободиха района на границата с Турция. В момента на пункта движението се извършва нормално, не се забелязва и засилен трафик от автобуси от южната ни съседка, съобщава БНР.

Днес протестът събра около 200 души, които през целия ден освиркваха влизащите от Турция автобуси. Движението се извършваше спокойно и в двете посоки. Нямаше опити за нова блокада на пътя. Постепенно множеството от протестиращи започнаха да се оттеглят, а около 16 часа бяха прибрани и последните знамена. Някои от хората не криеха разочарованието си, че не са били подкрепени от повече българи в каузата си.

Протестиращите все пак смятат, че действията им вчера и днес са били от полза, а по думите им, блокадата вчера е отказала много от изборните туристи.

Според служители на границата обаче, е възможно, част от пътуващите да са решили да преминат през Гърция, за да избегнат евентуални блокади.

На граничния пункт Малко Търново тези, които вчера блокираха влизащите от Турция автобуси, днес само ги брояха. Причина стана е заповедта на кмета на Малко Търново Илиян Янчев, с която той забрани протестите там. Малко след 14,00 часа на пункта вече нямаше протестиращи и полиция.

Вчера блокади, днес пикник. Така беше определено днешното събиране. Въпреки, че не одобриха забраната на кмета Янчев, бившите протестиращи не я оспориха и всичките 50-тина я спазваха. А броенето на влезлите в България превозни средства, показа един автобус и няколко автомобила. 

Българският трикольор и народната музика огласяха Гранично-контролно пропусквателния пункт Малко Търново през деня. Сега, той остана пуст, питайки се, дали в изборния ден отново ще бъде огласян от патриотични песни.

През целия ден движението през граничен пункт Лесово се осъществява нормално. Днес на пункта протестиращи нямаше, въпреки че съдът отмени заповедта на кмета на Елхово, с която той забрани протестните действия в района на пункта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови