Атанасов: Борисов е бил сътрудник на НСБОП - наследник на Шесто. Интересно по каква линия е бил вербуван

OFFNews 24 март 2021 в 21:41 13676 0

Бойко Борисов е бил сътрудник на НСБОП. Интересно каква информация е предоставял той. НСБОП, преди това ЦСБОП, беше наследник на Шесто управление на Държавна сигурност. Така че много е интересно по каква линия е бил вербуван, заяви пред bTV ген. Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Атанасов коментира и "прословутия запис, за който беше доказано, че е истински запис на Борисов": "Защо някой тук не вземе да направи разследване - автентичен ли е този запис? Защото там вътре има директна злоупотреба с власт от страна на Борисов."

Защо прокуратурата не разследва онази информация, която Васил Божков изнесе, че 60 млн. са дадени на Горанов, Менда Стоянова, пък стигнали до Борисов. А защо не разследваха онази информация за шкафчетата? - попита още лидерът на ДСБ.

Атанасов разкритикува и отношението на Борисов към председателя на НС, като го нарече "отвратителна история". Според него именно това е и причината сегашното правителство да си отива "с рекордно нисък рейтинг".

Ние ще работим в следващия парламент да възстановим парламентарната република. Това е изключително важно. Това е първата власт. Там трябва не само да се коват законите, там трябва да се провежда парламентарният контрол - за това как се управляват парите. Това е основният закон на държавата - за всяка една година - бюджетът. И министър-председателят трябва да е всяка седмица в парламента, акцентира Атанасов.

Борисов година и половина не е стъпвал в парламента. Това е неговото отношение. Помните ли преди години как влезе в парламента и каза: "Тия са безделници!". Ама той ги направи безделници. Назначава едни такива да натискат копчетата там и да не се обаждат, а той не ходи да дава отчет пред висшия орган на държавна власт, отбеляза лидерът на ДСБ.

Шпионският скандал 

Атанасов коментира и случая с разкритата шпионска мрежа у нас: "Винаги, когато има такъв тип реализация, се задава въпрос – защо сега. Много е оскъдна информацията кога е започнала тази операция. Военният министър, който има отношение към цялата тази история, каза, че преди 6 месеца са придобили тази информация. Защо сега? Защото са избори и защото отиващата си власт има много сериозен проблем - във вътрешнополитически аспект и във външнополитически аспект, по темата противопоставяне на Русия."

Аз питам: 10 години правителството на Борисов какво прави, защото за 10 години може да имаш устойчива политика и да ги отстраниш. Ако септември или октомври бяха направили т.нар. реализация – да, но сега – 10 дни преди изборите, коментира той.

Какви са тези шпиони, това е битова история. Всяка една сериозна разузнавателна служба винаги се стреми да придобие за източник на информация човек в правителството, защото там е информацията за управлението на страната, обясни генералът.

В Наказателния кодекс има няколко разпоредби, касаещи шпионажа – едната от тях е за събиране на информация, която трябва да е държавна тайна, а другата е да се поставиш в услуга на чужда държава, уточни лидерът на ДСБ.

Искам да ви дам следния пример - България плати 3 млрд лева скоростно да прекара през територията на страната газопровода „Руски поток”, така го наричам аз, до сръбската граница, за да може да снабди приятелите на Путин в Сърбия с газ. България няма никакъв икономически интерес от прокарването на този газопровод. В България парчето беше построено за сметка на българската държава, а в Сърбия целият газопровод е финансиран от „Газпром”. Какъв интерес имаме ние 3 млрд. да платим? Има сигнали, които бяха изпратени в прокуратурата. Не трябва ли прокуратурата да разследва премиера Борисов и правителството - за това, че са се поставили в услуга на чужда държава, която да си прекара оттук газа, за да може да снабди най-близките приятели на Путин в Европа - Сърбия, каза Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков