Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Атанас Чобанов оглави евролистата на „Зелените“

Марина Юнакова 18 март 2014 в 13:47 6695 8

Атанас Чобанов и Даниела Божинова ще водят листата на Зелените за Евроизбори 2014.  Снимка : Сергей Антонов

Журналистът и основател на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Атанас Чобанов ще оглави листата на ПП „Зелените“ на предстоящите през май евроизбори. Това стана ясно на днешната пресконференция на политическата формация, която се проведе на езерото "Ариана" в София.

Второто предложение за лидер на листата е Даниела Божинова - един от тримата съпредседатели на партията.

Участието на „Зелените“ в изборите за Европейския парламент (ЕП) ще бъде самостоятелно. В случай, че партията успее да мине нужния праг за вкарване на свои представители в европейската институция, първите двама от листата ще си поделят 5-годишния мандат. Това е непозната за България практика, но не и за Европейската зелена партия в ЕП, твърдят от „Зелените“.

Въпреки, че Атанас Чобанов не е официален член на партията, той ще бъде отражение на гражданския глас, заяви съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов.

Самият Чобанов определи своите политически приоритети като продължение на сегашната му работа – повишаване на прозрачността в публичния сектор, достъп на информация от европейските институции, проследяване на парите на организираната престъпност и механизми за тяхното връщане в държавната хазна, равнопоставеност пред закона и медиен плурализъм. Според него от основно значение е запазването на неутрално интернет пространство без държавни регулации.

Даниела Божинова, втората кандидатура за лидер на евролистата на „Зелените“, постави като основни акценти в работата си черноморската политика и порочните практики, свързани със застрояването на крайбрежната ивица.

Очаква се след гласуване на Националното събрание на партията да бъдат обявени и останалите кандидатури за евролистата на „Зелените“.

Изборите за български представители в Европейския парламент са насрочени за 25 май (неделя). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews