Анкара обеща още права на изселниците, ако гласуват за ДОСТ

OFFNews Последна промяна на 06 март 2017 в 12:16 10957 6

Снимка Архив

Българските изселници да гласуват масово на изборите на 26 март, призова турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу. Той подчерта специално подкрепата на Турция за коалицията на Лютви Местан и Орхан Исмаилов. 

"Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът на среща с представители на организациите на българските изселници в Истанбул, съобщи БТА. Мюеззиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната. 

С решение на турското правителство българските граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март. 

"Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк. 

Мюеззиноглу съобщи още, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната. "Ние ще удължим за нашите сънародници - изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани". 

Според представители на изселническите организации към момента има стотици хора, която са пристигнали в Турция, но са с изтекъл срок на паспортите. Те не могат да получат турски документи и на практика пребивават нелегално в Турция. Те настояват на дошлите в Турция граждани от турски произход от България и балканските страни да им се даде специален статут за по-лесно уреждане на престоя им в страната. В тази насока бяха и повечето въпроси и критики от страна на участващите в срещата.

В отговор на един от многобройните въпроси за здравните и социалните услуги, министърът каза, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на сънародниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Проектът предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги.

Проблемът за легализирането в Турция на дипломите от чуждестранните университети също бе много задаван. По думите на министър Мюеззиноглу ще бъде сформирана комисия, която да направи предложения за решаването на проблема. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7751

6

Big Smile

06.03 2017 в 17:05

Има една поговорка: който лъже, той и краде. Помнете за нея като гласувате за обещания, които знаете, че няма как да бъдат изпълнени!

17257

1

Гароне

06.03 2017 в 13:30

Е сега вече е ясно, че ДОСТ е етническа партия(то не че беше
тайна). Но това не е ли забранено?