Алфа рисърч: Интригата за първото място на вота остава

Може да се окаже, че София ще реши изборите

Юлиана Ончева 30 март 2023 в 09:39 3754 4

Проучване

Снимка Алфа рисърч

Национално проучване на Алфа рисърч

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са с изключително близки резултати, в рамките на статистическата грешка - съответно 25.9% и 25.4%. Паритет има и за третото и четвъртото място. ДПС е с 13.8%, а "Възраждане" - 13.6%. 

Това показват данните в национално проучване на Алфа рисърч, проведено мужду 25 – 29 март сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. 

39 на сто се запазва делът на сигурните, че ще гласуват на петите за две години парламентарни избори. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден. Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите. Много по-сериозен фактор се очертава растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване. 

Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11 на сто от решените да отидат до урните. Други 15 на сто, все още не са взели решение кого да подкрепят. Обичайно между 7% и 15 % взимат решение в последните дни на кампанията. Т.е. сега този дял е на горния максимум за последните години, което също подсказва възможни обрати в рамките на самия изборен ден. 

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места. Формацията повишава леко резултата си от преди месец и към момента получава подкрепата на 25.9% от твърдо решилите да гласуват.

При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25.4% те остават на дистанция от 0.5 на сто под ГЕРБ. Тази разлика е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си със силен финален спринт, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори. 

ДПС запазва устойчива подкрепа от 13.8% от твърдо решилите да гласуват. Няма изненади в профила и обхвата на неговите симпатизанти. Ако в кампанията обаче има ясна тенденция, това е ръстът в подкрепата за Възраждане – привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство. Може да се очаква подкрепата й да достигне до 13.6%. Така, третото място също се оказва под въпрос, оспорвано между ДПС и Възраждане. Яснота за него ще има едва след като стане известен вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в следващия парламент е БСП. Макар и партията да е с отслабени позиции, поради поредицата от вътрешни конфликти, кампанията повишава леко резултата й и тя получава 8.2% от твърдо решилите да гласуват.

Противопоставянето между първите две политически сили и съсредоточаването на обществения фокус върху тях поставя в по-неизгодна ситуация малките формации. Теоретични шансове да прескочат 4%та бариера имат Български възход и Левицата, но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели „защо си струва да отидат до урните“.

------------------------------------------------------------------------

Настоящото изследване е проведено в периода 25 – 29 март 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

4

Moirae

30.03 2023 в 13:49

Един продажен модел продаде регулоторите и имунната система на държавата, за да могат едни избрани лица и 100 фирми да взимат от моите и твоите пари, от моето и товето здраве, сигурност, правосъдие, образование и т.н. Хайде сега, стойте си вкъщи в неделя, за да спеститие 15 минути, да доубием каквото е останало.

-655

3

ob1

30.03 2023 в 12:29

Ами на последните избори тия същите швестери Алфа рисърч бяха занижили резултата на ПП с 5% (процентни пункта), а на ДБ с 1... толкова за тая "агенция".

640

2

wakeup

30.03 2023 в 11:40

Хора МОЛЯ ВИ излезте да гласувате на 2. Всичко е в нашите ръце. Гласувайте с бюлетина 12 за да дадем възможност на младите, образованите, и смелите, които за 7 месеца се погрижиха за пенсионерите, за родителите и децата, и се противопоставиха на блядовете руски. Представете си какво биха постигнали при пълен мандат. Гласувайте, мислете за децата и внуците си.

1925

1

Муню

30.03 2023 в 11:27

Може ли да се покажат до сега, прогнозите непосредствено преди изборите и резултати на изборите?

Нека постоянно се доказва, че са платени социолози!!!