Александър Ненков: Сега говорят срещу ГЕРБ, после ще се обърнат на 180 градуса

Юлиана Ончева 01 април 2021 в 14:09 4931 1

Александър Ненков е политолог, втори в листата за народни представители на ГЕРБ/СДС за 23 МИР в София за предстоящия вот на 4 април. Той е и районен координатор на партията в столицата. Депутат от 2009 г. досега. 

Г-н Ненков, преди време казахте, че най-големият враг на ГЕРБ е самата ГЕРБ, защото само вие можете да си навредите, ако не изпълнявате обещанията си. Как преценявате предизборната ситуация сега, кампанията за вота – навреди ли си или си помогна ГЕРБ? 

Когато се създаде ГЕРБ много хора мислеха, че това ще е поредната еднодневна партия, която скоро ще залезе. Поради тази причина партията беше подценявана. ГЕРБ обаче доказа през годините, че работи в полза на обществото и умее да изпълнява поетите ангажименти и обещания. Това е и причината, поради която единственият враг на ГЕРБ може да е самата ГЕРБ, в случай, че отстъпи от приоритетите, които си е поставила. Сигурен съм, че хората веднага ще усетят това и съответно ще оттеглят подкрепата си. 

Разбира се, че трудната ситуация, в която се намираме, оказва негативно влияние на всички, но ако някой особено губи в подобна обстановка – то това безспорно са управляващите, тъй като е необходимо да се вземат трудни решения, невъзприети еднозначно от всички.

Въпреки това, ГЕРБ винаги е поставяла националния интерес над партийния и, връщайки се назад,  по време на есенните протести и дилемата дали да бъде подадена оставка или не, съм убеден, че бе взето правилното решение да не бъде оставена държавата на автопилот, като се понесат докрай отговорността и пасивите от това свое решение.

Според Вас ще бъде ли възможно съставяне на правителство след изборите? Много от партиити и коалициите, които според социолозите ще влязат в парламента, са АнтиГЕРБ настроени? 

Дали ще има ново правителство и до колко стабилно ще бъде то, зависи до голяма степен от избирателите. Трудно може към момента да се каже каква би била конфигурацията на едно следващо правителство. По-важното е не дали ще има Кабинет на всяка цена, а колко състоятелно ще бъде то.

ГЕРБ винаги е търсела компромис в случаите, които това е било необходимо, а към момента се намираме именно в такава ситуация, при която е необходимо да бъде загърбено личното и тясно партийното, в името на преодоляването на здравните, социални и икономически последици от кризата с COVID-19. За съжаление, анти-ГЕРБ риториката взема връх на този етап, но вие сигурно помните, че не един или два пъти, политици, които преди изборите говорят едно, в последствие се обръщат на 180% в действията си. Разбирам, че всеки се стреми да спечели симпатии на гърба на нашата политическа партия, но след като изборите на 4 април преминат, същите тези политици ще е необходимо освен да залагат на деструктивна реторика, да покажат и носят отговорност и за действията си.

Какви компромиси с приоритетите на ГЕРБ са възможни – или невъзможни, за да се постигне максимално стабилно управление? С кого ГЕРБ няма да управлява на никаква цена? 

ГЕРБ е готова за диалог, но нещото, в което не може да бъде обвинявана е, че би управлявала на всяка цена. Разбира се, че ако спечелим изборите, ще положим необходимите усилия да оправдаем гласуваното доверие, чрез сформирането на прогнозируемо и стабилно правителство, с необходимото за това мнозинство. Безспорно, коалиране с БСП и ДПС обаче е невъзможно. Логично, диалог ще бъде търсен с досегашните ни партньори, тъй като считам, че сме имали ползотворни взаимоотношения, на базата на които постигнахме добри и навременни резултати. Изминаха 4 нелеки години, но въпреки това България постигна значителен напредък по отношение на образованието, политиката по доходите, финансовата и икономическа стабилност и енергийната сигурност.

Има ли вариант ГЕРБ да е опозиция в следващото НС, за да запази идеите си, изградения вече имидж? 

Разбира се, че е възможно. 

Възможен ли е друг премиер премиер освен Бойко Борисов? Или това е кощунствен въпрос? 

ГЕРБ, като една от най-големите партии, е логично да номинира най-подходящия според нас за този пост кандидат, защото предизборни програми могат много да се пишат, но много по-важно е кой ще ги изпълни. Ние сме честни към избирателите ни и открито заявяваме коя би била нашата номинация, което е в контраст останалите, бягащи от отговор на този въпрос. Освен политическа, е необходимо да бъде носена и лична отговорност - спомнете си как завърши последното „експертно“ правителство на Пламен Орешарски, в края на което, никой от подкрепящите го партии не пожела да поеме отговорност.

А дали Борисов ще е премиер, единствено времето ще покаже. 

Вече се чува, че след изборите ще има отново протести, ако статуквото не се промени? Може ли да се стигне до нови парламентарни избори наесен? 

Последващи Парламентарни избори са възможен сценарий, но не виждам причина за протести, в случай, че ГЕРБ спечели
тези избори и съумее да състави правителство. Ако някой е недоволен от постигнатия резултат, то той не би следвало да търси оправдание в другите, а да намери причината в себе си. Както в спорта, така и в политиката следва да има спортсменство и когато губиш или печелиш, следва да приемаш това с достойнство.

Парламентарни избори 2021

Платена реклама. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!