Активността се покачва - изборите изпреварват референдума (данни към 10:00 ч.)

OFFNews 25 октомври 2015 в 12:55 5519 0

избори, гласуване

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Избирателната активност започна да се покачва. След слабото начало на изборния ден към 10 ч. активността се увеличава, тя е по-висока на местните избори, отколкото на референдума, показват данните на социолозите към 10:00. Въпросът на референдума е дали да се въведе електронно гласуване.

МДМД

Активността на местните избори се покачва в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. В различните градове тя е между 4 и 8%. Градовете с най-висока активност са Бургас и Благоевград (приблизително по 12%), Шумен (приблизително 11%) и Видин (около 9%).

"Галъп"

Данните на "Галъп" са подобни на тези на MBMD. Активността на референдума е малко под нивата на активността на местните избори.

"Алфа Рисърч"

Активността на местните избори е 8.6%, а на референдума - 6.3%.

"Афис"

Към 10:00 ч. активността на местните избори е 9%, а на референдума - 7.4%.

Нарушения

Увеличават се и сигналите за нарушения в изборния ден, подадени в ЦИК. В крумовградско село в бюлетината е липсвал единият от кандидатите за кмет и това е наложило отпечатването на нови бюлетини.

Към 10:40 ч. в Централната избирателна комисия са постъпили 64 сигнали и жалби. 26 са за нарушения на секционната избирателна комисия в рамките на изборния процес, 22 са за нарушения на изборните права, 2 са за купуване на гласове, 16 за предизборна агитация и други, които са оплаквания на избирателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews