Ако хората искат различно управление, да гласуват за друго лице

OFFNews 19 октомври 2016 в 18:16 2673 0

Данаил Георгиев
Данаил Георгиев

Хората в България не са доволни от начина си на живот и въпреки това социологическите проучвания показват, че отново най-голям процент ще получат управлявалите или управляващите - БСП и ГЕРБ. Промяната зависи от хората, тя може да се случи, ако те пожелаят - ако потърсят и гласуват за различни от управляващите сега лица.

Това заяви председателят на предизборния щаб на коалиция "Движение 21 - НДСВ" Данаил Георгиев в предаването "Референдум" по БНТ. Кандидатите на коалицията за президент и вицепрезидент са Татяна Дончева и Минчо Спасов.

Заедно с президентския вот, на 6 ноември ще се проведе и гласуване в национален референдум.

Коалицията не подкрепя въвеждането на мажоритарна избирателна система по начина, по който е предложена във въпросите за референдума. Основният ни аргумент е, че тя води до значителна загуба на гласове и големи групи от избиратели ще останат непредставени, коментира Георгиев.

Според него кампаниите при мажоритарна избирателна система са много по-агресивни, изискват много по-голям финансов ресурс и носят висок риск от купуване на гласове. Затова "Движение 21" и НДСВ предлагат смесена избирателна система, в която да се комбинират най-добрите елементи от двата вида системи - мажоритарната и пропорционалната.

По втория въпрос - "за" или "против" задължителното гласуване, коалицията смята, че задължителното гласуване увеличава избирателната активност и това намалява тежестта на купения вот. Това, смята Георгиев, е по-добрият вариант при положение, че държавата не взема мерки за противодействие на купуването на гласове. Според него обаче трябва да се направи още една крачка, като се въведе електронно и машинно гласуване, за да се намали до минимум възможността за манипулации на вота и за да се улесни упражняването на правото на глас-

"Движение 21 - НДСВ" предлага и стъпаловидно намаляване на партийната субсидия, като при получени над 100 хил. гласа на всеки 100 хиляди субсидията да намалява с по 1 лв. за всеки глас.

Според Георгиев драстичното намаляване на субсидията до 1 лв. за получен глас на изборите, ще повлияе пагубно на малките партии, които няма да имат никаква възможност да реализират дейността си - да отварят приемни, да организират срещи с граждани и т.н. Той коментира, че в момента съзнанието на хората се манипулира с твърдения за разхищение на средства от партийните субсидии, докато голямата корупция идва от обществените поръчки, от тези, които ги раздават, които упражняват властта и тези, които могат да изнудват фирмите, да ги рекетират и така да си финансират предизборните кампании. Според Данаил Георгиев решението на проблема с финансирането на партиите не трябва да се търси чрез промяна на закона за политическите партии и намаляване на партийната субсидия, а чрез ефективната работа на полиция, прокуратура и съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!