AFP: Зима на недоволството след изборите в България

OFFNews 23 септември 2014 в 08:10 3840 2

Снимка Булфото

За да си съставите представа за бедността, нещастието и гнева срещу политиците, който изпитват хората преди изборите на 5 октомври в най-бедната страна от ЕС – България, трябва просто да погледнете Мизия. Този северозападен град с предимно застаряло население от 3300 души през август бе опустошен от наводнения, които превърнаха улиците в кални кафяви реки, наводнявайки 800 къщи и отнемайки живота на двама души, коментира AFP.

Седем седмици след наводненията градът остава опустошен. Много къщи бяха съборени с машини, а големи купчини тухли, керемиди и мебели все още задръстват улиците.

Тази година природните стихии в България са убили 29 души, а в Мизия, както и на други места, местните жители казват, че по-скоро корумпираните политици, а не природата, са виновни – мнение, което специалистите по околната среда потвърждават.

Според Петко Цветков от „Фондация биоразнообразие” „повсеместното нелегално изсичане през последните години” и „слабият контрол върху частните язовири” са сред основните причини за подобни разрушителни наводнения.

„Отчаяни сме, оставени сме сами да се борим”, казва Митка Андрова от Мизия – слабичка жена с изнемощял вид, чиято къща е определена за събаряне.

„На хората им е писнало. Политиците се грижат единствено да напълнят джобовете си, а за хората не остава нищо – само страданието”, казва 77-годишната жена.

"Никой няма да гласува! За какво - за да може те да живеят добре, а ние да страдаме", споделя 70-годишната циганка Ценка Крочева пред разрушения си дом в Мизия.

Добре дошъл, Бойко

Останалата част от 7.4-милионна България не е в бедствено положение, но дори 25 години след края на комунизма политиците се "радват" на всеобщо презрение.

Според скорошно проучване на института "Отворено общество" 69% от българите описват ситуацията в страната като "непоносима".

Средната заплата е около 400 евро, средната пенсия е около 150 евро, а всяко пето семейство живее под прага на бедността.

Само преди 17 месеца, през февруари 2013 г., на българите им писна от мизерията и високите сметки за токи и излязоха на улиците, което принуди тогавашния премиер Борисов да подаде оставка.

Извънредни избори сложиха на власт левите в страната и въпреки че сложиха технократ за премиер, протестите продължиха до юли тази година - този път срещу корупцията и връзкарството.

Сега в България ще се проведат вторите парламентарни избори за 2 години, за които се смята, че ще върнат на власт ГЕРБ.

"Борисов ще се върне на власт, не защото хората вярват, че той може да прави чудеса, а защото просто на кой друг да възложат държавата", казва Иван Кръстев от центъра за либерални стратегии.

Тежка зима

Новото правителство има много работа пред себе си, като се вземе предвид едва забележимия растеж на икономиката, безработицата, заседнала на 10%, дефлацията и неуспешните опити на държавата да привлече чужди инвестиции.

А обратно в Мизия, хората казват, че нямат пари в банката и искат обикновена помощ.

"Спим в кола. Не знам как ще прекарам зимата", споделя един от пострадалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!