65 партии и 9 коалиции се регистрираха за местните избори

OFFNews 13 септември 2023 в 19:10 985 0

ЦИК

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

ЦИК

65 партии и девет коалиции са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местния вот на 29 октомври, съобщиха от пресцентъра на ЦИК пред БТА.

В 17 часа днес изтече крайният срок за регистрация в ЦИК.

За местните избори през 2019 г. документи за регистрация са подали общи 64 партии и осем коалиции, като до изборите са били допуснати 59 партии и седем коалиции.

През 2015 г. са били регистрирани 71 партии и три коалиции от подалите документи 81 партии и три коалиции, припомни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Комисията е длъжна до 14 септември да изпрати на общинските избирателни комисии (ОИК) списък на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции. Срокът за регистрация на политически формации в ОИК е до 17 ч. на 18 септември.

Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в ОИК.

Инициативните комитети могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в ОИК до 17 ч. на 18 септември. Инициативните комитети се регистрират в съответната ОИК, като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.

Регистрацията на кандидатите ще продължи между 19 и 26 септември

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки