421 машини потеглят към изборните секции в чужбина

OFFNews 28 юни 2021 в 10:07 928 0

Машините за парламентарния вот зад граница са налични, те са 421 и от днес започва транспортирането им в секциите в чужбина, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред бТВ. Отговорник за доставянето им е Министерството на външните работи, а за логистиката се грижи фирмата "Сиела Норма".  

"Нещата ще бъдат напрегнати до последния момент. Въвеждаме нова технология, това няма как да не създава напрежение. Практически зад граница имаме удвояване на секциите. Това също създава напрежение. Провеждаме избори в летния сезон, когато много хора са в отпуск", изброи Цветозар Томов.

Той увери, че страховете от машинното гласуване, въведено масово за първи път на частичните избори в Благоевград, са неоснователни. Направените тестове, които са обхванали неколкостотин избиратели, са показали, че времето от 5,5 минути е достатъчно за упражняване на вота дори и за най-неориентираните хора. След това машината се изключва. Томов даде пример с човек на близо 100 г., който е успял да се справи с техниката за 4,11 мин. Освен това при затруднение на избирателите секционната комисия може да даде възможност за втори опит. 

"Важно е хората да преодолеят страха от машините", каза още зам.-председателят на ЦИК. 

Избирателят може да бъде инструктиран от представител на секционната комисия, но от разстояние от поне два метра, за да се спази тайната на вота. Той не бива да задава въпроси, които засягат това какво смята да отбележи избирателят.

Според Томов е непотвърдена хипотезата, че ниската избирателна активност на частичния кметски вот в Благоевград се дължи на страх от машинно гласуване, защото е имало чисто "хартиени" секции, където процентът на упражнили правото си също е нисък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови