Забранен противогъбичен препарат открит в краве масло, само 2 от 10 марки са изрядни (тест)

Александра Маркарян 20 октомври 2017 в 12:34 63240 3

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения в тест на съдържанието им на Българска национална асоциация "Активни потребители", извършен от Центъра по биология на храните и представен днес от директора на "Активни потребители" д-р Богомил Николов и управителя на центъра д-р Сергей Иванов. Освен забранените хидрогенирани мазнини и повече вода, в масло дори е бил открит противогъбичен препарат, забранен за влагане в масло на територията на ЕС.

Сезирана е Икономическа полиция, които вече са провели акция.

По световния стандарт кравето масло се състои от 82% мазнина и до 16% вода. Единствената позволена добавка е сол и при наличието ѝ това изрично трябва да се отбележи на етикета. Не се допуска добавяне на никакви други съединения, включително немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки.

Оказва се, че нарушителите при последните две изследвания (2014 и 2015 г.) не са си взели поука, констатира със съжаление д-р Николов. През 2014 г. бяха тествани 15 марки и при 4 се установи фалшификация чрез добавяне на растителни мазнини, а при една - повече вода. През 2015 марките бяха 10 и в 4 се откри наличие на немлечни мазнини. Тогава се задействаха Икономическа полиция и заедно с БАБХ фалшивите масла бяха изтеглени от пазара. Няколко фирми бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията.

Какво е различно сега?

В асоциацията получили сигнали, че влагането на немлечни мазнини продължава и че производители са развили „иновативни“ технологии за фалшификации, които не се откриват с рутинните методи за анализ. Некоректните компании прилагали и нова стратегия за дистрибуция. Вместо в масовите търговски вериги, които са лесно достъпни и където вече реагират с повишено внимание, те пласирали имитиращите продукти чрез търговците на едро. Така те се озовават основно в хотели, детски градини и училища, болници, т.е. предлагат се на най-уязвимата част от населението и на места, които са недостъпни за вземащите проби. По тази причина този път проби били взети от складове на едро.

Резултатите

Нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и вода

Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като ‘имитиращи”, като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. Това изискване не е спазено. От изследваните 10 търговски марки в 3 се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини, това са съответно 10 гр опаковки на "Маркенбугер" ЕООД (производител "Милтекс" КК ЕООД, гр. Варна) и две марки с 125 гр. (Чепеларе и Хранинвест), произведени от "Хранинвест" ЕООД, с. Кичево, област Варна. (Нарушенията са маркирани с червен цвят в таблицата.)

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

4

Supermag

03.10 2018 в 20:37

Ужас!

8000

3

Илия Киров

25.10 2017 в 20:05

Това е позорно!
Поздравления към Българската Национална Асоциация "Активни потребители" и ще помоля OFFNews да публикува развръзката и какви са последствията за нарушителите.
Нарушения и нарушители виждаме постоянно, това, което не виждаме и справедливо отношение и възмездие!