За пръв път: Световната банка ни постави сред държавите с високи доходи

OFFNews 04 юли 2024 в 14:23 3060 2

Клсация

Снимка Световната банка

Класацията на Световната банка.

България напусна групата на държавите с "над средни доходи" и вече е страна с "високи доходи", макар и със скромен растеж от 1,8% на брутния вътрешен продукт за 2023 г. - през периода на възстановяване след пандемията от COVID-19, се вижда в класификацията на Световната банка.

Според СБ държава с висок среден доход е онази, при която брутният национален доход (БНД) на глава от населението е над 14 005 долара. България е малко над тази граница с БНД 14 460 долара.

Най-бързото подобрение, откакто се води тази статистика, е в годините на най-тежката политическа криза в страната, честа смяна на редовни и служебни правителства и непрестанни предсрочни парламентарни (а и други) избори.

СБ разпределя световните икономики в четири групи по доходи: нисък, нисък до среден, над среден и висок. Праговете за тези четири групи се актуализират всяка година. Държавите в тях пък се оценяват към 1 юли всяка година.

Класификацията на доходите на Световната банка има за цел да отрази нивото на развитие на дадена страна, като се основава на БНД на глава от населението по метода на Атлас като широко достъпен показател за икономическия капацитет.

Класификацията на държавите в категориите по доход претърпява значително развитие в периода от края на 80-те години на миналия век. През 1987 г. 30% от отчитащите се държави са поставени в графата с ниски доходи, а 25% - с високи. Ако прескочим до 2023 г., тези общи съотношения са се променили до 12% в категорията на страните с ниски доходи и до 40% в категорията на страните с високи доходи.

Мащабът и посоката на тези промени обаче се различават значително в отделните региони на света. Така например през 1987 г. 100% от държавите от Южна Азия са класифицирани като страни с ниски доходи, докато през 2023 г. този дял намалява до 13%.

В Близкия изток и Северна Африка делът на страните с ниски доходи през 2023 г. е по-висок (10%), отколкото през 1987 г., когато нито една държава не е била класифицирана в тази категория.

В Латинска Америка и Карибския басейн делът на държавите с високи доходи се е повишил от 9% през 1987 г. до 44% през 2023 г.

В Европа и Централна Азия делът на страните с висок доход през м.г. е малко по-нисък (69%), отколкото през 1987 г. (71%).

Тази година три държави - България, Палау и Русия, преминават от категорията на държавите с по-висок среден доход в категорията на държавите с висок доход.

Икономическата активност в Русия е повлияна от голямото увеличение на свързаните с войната дейности през 2023 г., а растежът е стимулиран и от оживлението в търговията (+6,8%), финансовия сектор (+8,7%) и строителството (+6,6%). Тези фактори довеждат до увеличение както на реалния (3,6 %), така и на номиналния (10,9 %) БВП, а БНД на глава от населението на Русия по Атлас е нараснал с 11,2%.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  615

  2

  швейк

  04.07 2024 в 22:42

  Не е проблемът само в краденето на бочко и шиши ... Проблем си е популацията, която е свикнала да взима заплата без да работи, "бизнесмените", които са взели на готово някакъв бизнес без да имат идея как да го развият. Чак тогава идват бочко и шиши, които са в позиция да крадат, защото фауната не гласува

  1010

  1

  Диоген

  04.07 2024 в 15:44

  Това е и хубаво и лошо.
  Защото хайде да не се лъжем,хората като цяло живеят по-добре/примери много/,но ги направи и инертни.
  Другата причина, освен отвращението от "политиците" за която не са активни и не гласуват.
  А благосъстоянието не е даденост.
  Отделен въпрос ако бацета,шишита и т.н. не крадяха толкова много ,къде щяхме да бъдем.
   
  X

  За политиката