Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

За 165 млн.лв. ще се ремонтира ВиК мрежата на Перник и 11 града

Нямало риск за връщане на средства за “Струма”, срокът остава 2027 г

Последна промяна на 06 февруари 2020 в 18:32 1665 0

Снимка Сергей Антонов

Петя Аврамова

Обществени поръчки за около 165 млн. лв. за ВиК обекти вече са обявени по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ 12 дружества, които предоставят ВиК услуги в областите Враца, Русе, Перник, Видин, Силистра, Пловдив, Ямбол, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали и Смолян, вече имат сключени договори с управляващия орган на програмата. С инвестициите ще се изградят и реконструират 602 км водопроводна мрежа, 380 км канализационна мрежа, 14 пречиствателни станции за отпадъчни води и 2 пречиствателни станции за питейни води, нови тръбни кладенци, помпени станции, резервоари и др. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Предстои обявяването на тръжна процедура за избор на изпълнители за изготвянето на още 6 регионални прединвестиционни проучвания за новоконсолидирани ВиК оператори – Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен. За инвестициите от готовите разработки ще може да се кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2021-2027 г.“, информира още тя.

Бъдещият ВиК холдинг ще инвестира в довеждащи водопроводи и в нови язовири, каза Аврамова в отговор депутата от БСП Дора Янкова. Източниците на финансиране ще бъдат от държавата, както и от собствена структура, която ще строи язовири и водопроводи. Холдингът няма да участва с проекти пред оперативна програма "Околна среда", бенефициенти по нея си остават ВиК дружествата, обясни Аврамова. Тя не успя да отговори на Янкова, която попита как ще се харчи този 1 млрд. лв., за който бе обявено, че ще е капиталът му. Аврамова каза, че холдингът още не е сруктуриран, това ще стане в следващите месеци. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай посъветва Аврамова да убеди правителството да се откаже от решението за холдинга, приведе за пример енергийния холдинг. Предупреди я и да бъде узаконено строителството на водопровода за Перник

В три от областите – Ловеч, Монтана и Кюстендил, само по една община не се е присъединила към областната асоциация. За тях предстои да се водят преговори за допускане на европейско финансиране за територията с изключение на общината, която отказва да се присъедини към областната асоциация по ВиК.

Нямало риск за връщане на средства за “Струма”

Към момента няма риск за връщане на средства, предоставени от ЕС за построените досега и за изграждащите се участъци от АМ „Струма“, коментира още Петя Аврамова. “Оттеглянето на апликационната форма за участъка през Кресненското дефиле не е отказ от проекта, а дава възможност за изпълнение на препоръките на ЕК за намаляване на въздействието на увеличаващия се трафик върху околната среда. През тази година ще се извършат действия и мерки, които вече са планирани в доклада за ОВОС при рехабилитацията на съществуващото трасе на път Е-79”, обясни министърът. Тя добави, че продължава работата по избрания Източен вариант на трасе на магистралата и промяна в момента не се разглежда. Предвижда се цялата АМ „Струма“ да бъде завършена до средата на 2027 г. Затова продължава провеждането на процедурите по избор на изпълнители, така че при получаване на финансиране, да има готовност за строителство, каза тя. Извършващите се в момента строителни дейности в отсечката от Благоевград до Крупник и тунел „Железница“ са в друга утвърдена от ЕК апликационна форма и тяхното строителство продължава с усилени темпове, каза още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови