Водещите ни банки прохождат в дигиталните услуги, закриват клонове и намаляват работното време

OFFNews 15 октомври 2020 в 12:50 4066 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Българските банки все още са в начален етап на адаптирането на дигитални функционалности, показва четвъртото проучване на "Делойт" за степента на развитие на дигиталните банкови услуги, проведено през 2020 г. сред 318 банки от 39 държави, 10 от които са най-големите банки в България. В анализа те не са посочени по име.

До известна степен реалността у нас се дължи на предпочитанията на техните клиенти, посочват оттам и разясняват, че все още голям процент от потребителите предпочитат личното общуване и обслужването на гише, констатират авторите му и допълват, че въпреки това банковият сектор в страната отчита положителни тенденции в посока дигитализация на услугите, ускорени и от пандемията от COVID-19.

Някои банки въведоха възможността за онлайн верификация на клиентите, подаването изцяло онлайн на заявление за откриване на сметка, подобриха и добавиха услуги в мобилните и интернет банкиранията си - коментират от "Делойт".

Това, в което българските банки изостават спрямо европейските си конкуренти е фактът, че придружаващите услуги, както и характерните за фин-тех компаниите са все още много слабо застъпени.

Проучването на Делойт показва още, че в ситуация на пандемия 60% от банките са затворили или намалили работното време на клоновете си. От него не става ясно каква е ситуацията в България, но тенденцията видимо е засегнала и страната ни.

„Най-големите пропуски в банките от Централна и Източна Европа в сравнение с конкурентите им от други глобални региони са по отношение на онлайн отварянето и затварянето на банкови сметки, както и по съпътстващите допълнителни възможности за задълбочаване на взаимоотношенията с клиенти: например в картовия бизнес, застраховането, обединяването на клиентски сметки, както и в сферата на инвестиции и управление на персонални финанси. В текущата среда на ниски лихвени проценти, банките дигитални шампионите са по-добре подготвени да предлагат на клиентите си печеливши продукти – особено важен елемент в този момент, когато има нарастващо напрежение върху банките да подобрят финансовите си показатели“ – споделя Димитър Попов, директор „Финансово консултиране“ и лидер на програмата за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови