Василев: За ден зависимостта ни от руския газ падна от 90% на 0

Виждаме, че Русия използва енергетиката като оръжие, но оръжието ни е солидарността, каза премиерът Кирил Петков

OFFNews 05 май 2022 в 12:47 2545 1

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че България се подготвя за спиране на природния газ от Русия, защото виждаме как той се спира без причина.

"Добрата новина е, че регионът е добре позициониран за диверсификация на доставките. България има възможност да транспортира 20 млрд. куб. метра газ на север от юг. Ние имаме скромно потребление от 3 милиарда куб. м и има свободен капацитет за пренос", каза Василев на министерската среща за регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, която се провежда в София.

В края на процеса искаме от ЕС стратегия за закупуване на природен газ. Вярваме, че сме подготвени и има решения, които да носят ползи за нас.

От 90 процента зависимост в доставките на руски природен газ паднахме до нулата само за един ден – на 27 април, каза Василев. Ако обединим действията си и по отношение на електроенергията, може да диверсифицираме региона и завинаги да приключим зависимостта от Русия, посочи министърът.

Новите интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на региона. Енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите, заяви министър-председателят Кирил Петков, който също участва на срещата в резиденция "Бояна".

Той приветства участниците във форума от Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и др.

"Днес сме се събрали тук, за да покажем, че единството е сила. Виждаме безпрецедентна война в Украйна. В същото време виждаме как енергетиката се използва за оръжие", посочи той.

Петков посочи, че руският монополист "Газпром" едностранно е нарушил договорите за доставка на синьото гориво.

"Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизация и всички други синегрии помежду ни са налице", отбеляза премиерът Петков.

Според него на преден план излизат нови възможности за диверсификация.

"Трансбалканският газопровод може да носи газ през Гърция, България, Турция, Румъния, Украйна и съответно с енергийните връзки на територията на България, може вече да се пренася газът към Сърбия и към Република Северна Македония, така че възможностите са големи, каза премиерът.

Енергията се превърна в оръжие и нашето най-добро оръжие е солидарността и конкретните действия, които показват, че сме готови да вървим заедно, заяви генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия (ЕК) Дите Юл Йоргенсен.

Според него решението на Русия да спре доставките на газ за България е опит да се разцепи Европейският съюз (ЕС) и общността трябва да отвърне със солидарност и конкретни действия.

По думите му само тогава може да се решат предизвикателствата по отношение на доставките, както и по-дългосрочните предизвикателства на енергийния преход.

До предстоящата зима трябва да се реши въпросът със запълняемостта на газовите хранилища, допълни Дите Юл Йоргенсен. Той коментира, че експертите от ЕК са готови да предложат решения на проблемите с енергийната сигурност в региона. За целта има специална група, която да постигне конкретни резултати.

В този момент трябва да се покаже истинско партньорство. Целта на днешната среща е както да се покаже солидарност и единство, но и това да се демонстрира чрез конкретни резултати и действия, заяви генералният директор на ГД "Енергетика" на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews