Васил Велев: Трябва томбола за ваксинирани - както всички търкаха билетчета от лотарията, така и с имунизацията

Хората не си купуват костюми, като си седят вкъщи, дамите не се парфюмират. Кризата не си е отишла, обясни председателят на АИКБ

OFFNews 21 август 2021 в 09:32 7123 2

Снимка Архив

Новата мярка, според която заведенията могат да работят на 100%, ако персоналът и клиентите са ваксинирани, е насърчителна, но тя няма да проработи. По този начин едва ли ще се ускори ваксинацията. 

Това обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по Нова тв. 

Необходима е по-агресивна рекламно-информационна кампания. Да се даде информация за това колко души в болниците са ваксинирани, колко са тежките случаи сред имунизираните. Трябва и томбола да се организира, помним как всички българи търкаха билетчета от лотарията - как може една нация да се разболее от хазарт, а не може да бъде убедена да се ваксинира, коментира още Велев. 

„Кризата не си е отишла. Тези бодряшки изказвания как има голям ръст в икономиката за второто тримесечие, всъщност това е голям ръст от ниска база. Защото миналата година по това време имаше голям спад. Този голям ръст сега едвам компенсира големият спад миналата година. Кризата не си е отишла, но тя е на петна. Ако не попаднеш в петното, си мислиш, че няма криза. Но ако попаднеш в петното, е много страшно”, каза Велев.

Той обясни, че най-засегнатите от кризата са всички в сектор „Туризъм” – хотели, ресторанти, туроператори, екскурзоводи. Сериозно е пострадал и транспортният сектор, най-вече въздушният транспорт. „При чартърните полети има 80% спад”, обясни Велев. 

Много силно засегнати са секторите на текстила и облеклото. По думите му една трета от компаниите, които шият официални дрехи, са спрели или ще спрат. „Хората не си купуват костюми, когато си стоят вкъщи. Дамите си стоят вкъщи и не се парфюмират, затова розовото масло се продава по-малко. Въздушният транспорт ще се възстановява още няколко години”, обясни Велев. 

„Подкрепата трябва да е хоризонтална, трябва да е функция на спада на продажбите. При спад на продажбите, по-малък работен ден, отсъстващият доход се поема от компаниите. Държавата да поема отсъстващия доход. Плюс подкрепа за фиксираните разходи на компаниите. При спад на продажбите по-голям от 30%, временната рамка на ЕК казва: Допустима е държавна подкрепа на фиксираните разходи на компаниите”, обясни Велев.

Според него ако бюджетът не бъде актуализиран и помощта не стигне до бизнеса, това ще означава пропуснати възможности, по-бавно възстановяване, фалиране на компании, по-малко приходи в бюджета, изоставане от останалите европейски страни.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

21.08 2021 в 11:50

"Хората не си купуват костюми, като си седят вкъщи, дамите не се парфюмират."?????

С какви ли хора общува този? ;-)

14469

1

случайно прочетох

21.08 2021 в 11:48

Не участвах в търкането на билетчета и няма и да се ваксинирам с течност, за която трябва да подписвам съгласие.