В България няма ефективно противодействие на прането на мръсни пари

Изнесените от САЩ 64 фирми не са силно разпознаваеми и ударът върху икономиката ни няма да е силен, смята икономистът Никола Янков

OFFNews 07 юни 2021 в 10:05 1876 0

В последните 30 и повече години в България ефективно противодействие на прането на пари няма.

Това категорично мнение изрази бившият зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски и експерт Никола Янков пред бТВ.

Според него страната ни, която е със слабо развити капиталови пазари, трябва да започне борбата с мръсните пари от силно регулиране на частния сектор - финансов и банков. Второто ниво включва правоохранителни органи като БНБ, Комисията за финансов надзор и ДАНС. А третото е съдебната система. 

Служебният кабинет се е опитало да активира първото и второто ниво на тази система. Но бездействието през годините е довело до списъци на чужди държави, последният от които е този на финансовото министерство на САЩ, обясни Янков.

На 2 юни Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 компании съгласно закона "Магнитски". Мярката е насочена срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков. Обявените санкции "разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ", обясниха тогава от американското ведомство.

"Реално това, което трябва да се случва, е в частния и финансовия сектор, конкретно в банките. Трябва да има ефективен контрол и вътрешни процедури, които да спират потоците на мръсни пари през банковата система. Мръсните пари не падат от тавана, не падат от небето. Те идват обикновено от злоупотреба с публични средства", бе категоричен Никола Янков.  

От всяка банка зависи дали ще направи средствата изискуеми. Финансовото министерство на САЩ е посочило, че става дума за злоупотреба с публични средства. Служебният кабинет е "побутнал" ДАНС да провери къде отиват големите пари, през кои банки минават, какво се случва след това с тях, допълни експертът.

Той обясни още, че законът "Магнитски" служи по-скоро като „стена на срама“, а целта му е да причини щети на санкционираните лица в чужбина, като ги изолира изцяло от световната финансова система.

Според Янков санкциите няма да нанесат сериозен удар върху българската икономика. 64-те фирми в списъка на американското финансово министерство на САЩ не са силно познати.

"Не вярвам, че и колегите разпознават тези фирми. Говорим за малка група хора. Това не са компании, които са свързани с българската икономика, не стигат до всеки гражданин или домакинство. Според мен няма такива компании в този списък", каза Янков.

Имиджът на България в чужбина по отношение на усещането за корупция силно пострада, а това пречи на нашите компании да работят добре, да намират контрагенти и да стъпват на нови пазари. В резултат на това в последните години чуждите инвеститори се изтеглиха и продължават да го правят, смята икономистът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови