Трима са кандидатите да купят БТК

OFFNews 13 ноември 2015 в 14:55 4191 0

Трима са кандидатите, подали оферти за купуването на БТК след изтичането на крайния срок за подаване на документи на 12 ноември.

Това са Спас Русев, гръцката фирма Olympia, собственост на Панос Германос, и собственика на европейски кабелен оператор UPC Марк Шнайдер, съобщи „Капитал“.

Спас Русев, станал известен като „царски лобист“ по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски, е спряган за бъдещият собственик на компанията.

Смята се, че офертата му е финансирана от руската VTB, която е продавачът на БТК.

Вторият кандидат е гръцката компания Olympia, контролирана от Панос Германос, който притежаваше верига магазини за мобилни телефони у нас.

Гръцката Olympia участва с американския хедж фонд Third Point, основан от милиардера Дан Лоеб.

Кандидат да купи БТК е и собственикът на кабелния оператор UPC Марк Шнайдер, подкрепен от американския фонц за дялови инвестиции CVC.

Оферта първоначално е подал и още един кандидат – M1, който обаче не е подал обвързващо предложение.

В края на октомври инвестиционният клон на втората най-голяма руска банка VTB – VTB Capital, обяви, че продава БТК заради неизплатен заем в размер на 150 млн. долара. 

Заемът е отпуснат от група банки срещу залог 100% от "Интер В Инвестмънт". Агент по кредита и основен негов държател е VTB Capital.

Аукционът за продажбата ще се проведе в Лондон на 19 ноември, като минималната цена на търга ще е най-високата, посочена от кандидатите в запечатаните пликове. На търга се продават 100% от акциите на регистрираното в Люксембург „Интер В Инвестмънт“, което през две други фружества притежава БТК.

Очаква се БТК да бъде продадена за над 180 млн. евро. Това е най-ниската сума, която VTB трябва да търси, за да върне парите си – 150 млн. евро плюс натрупани лихви и такси. Остатъкът ще бъде поделен между акционерите в БТК.

Акциите на „Интер В Инвестмънт“ са запорирани от държавата и новият собственик ще трябва да плати допълнителна сума по линия на кредитите от КТБ, за да има достъп до БТК, като споменаваната сума е между 120 и 180 млн. евро.
Новият собственик ще трябва да поеме и задълженията на БТК, които са в размер на 360 млн. евро по облигации с падеж 2018 г.

Няколко дни, след като БТК беше обявена за продажба, се появи и неизвестен досега акционер, който твърди, че притежава 76% от акциите в телекома – руският бизнесмен Дмитрий Косарев.

Той предупреди, че се готви незаконно поглъщане на компанията, като по думите му предварително е решен и новият собственик – Спас Русев.

Коарев изпрати и писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и до премиера Бойко Борисов, в което ги призова да попречат на „опита за незаконна продажба на БТК“.

Предполага се, че Дмитрий Косарев е свързан с руския бизнесмен, близък до Кремъл, Константин Малофеев. Смята се, че Малофеев стоеше и зад неосъществилата се сделка с белгиеца Пиер Луврие, който опита да купи от Цветан Василев БТК през пролетта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews