Тренчев: Не вярваме на прокуратурата и БНБ. Искаме наш наблюдател в КТБ

"Хората са готови да палят във виден квартал от северната дъга"

ОFFNews Последна промяна на 16 юли 2014 в 13:19 4315 7

КТ "Подкрепа" ще настоява синдикатите да имат свой наблюдател в процеса на разследване на случилото се в КТБ, обяви председателят на организацията Константин Тренчев.

От "Подкрепа" подготвят отворено писмо, в което заявяват, че не вярват на БНБ и на прокуратурата и затова искат синдикатите и техните социални партньори да имат възможност да следят отблизо какви действия предприемат квесторите на БНБ и прокурорите, добави Тренчев на дискусия за възможните решения за КТБ, организирана от в. "Банкер".

Вчера имахме редовен конфедеративен съвет с членове от цялата страна и темата с КТБ бе една от основните. Структурите изразиха тревога, че наши редови членове от държавната администрация, енергетиката, военно-промишления комплекс и др. могат да останат без заплати заради запорирани сметки в КТБ, добави Константин Тренчев.

Знаем прекалено много неща, не желаем на този етап да ги споделяме, но ще защитим интереса на редовите граждани, разчитащ на една заплата, каза той.

По думите му хората са обсъждали "възможността да палят в едно видно кварталче от северната дъга". Боя се, че може да се стигне до ексцесии, алармира още той, без да посочи кой сектор визира. Отбеляза само, че става въпрос за сфера, в която хората получават по няколкостотин лева заплата.

Малко по-късно КТ "Подкрепа" публикува и пълния текст на отвореното писмо:

Уважаеми дами и господа, колеги, социални партньори,

Конфедерацията на труда "Подкрепа" следи с нарастваща тревога развитията около Корпоративна търговска банка в частност, а оттам - и в банковия сектор като цяло.

Разнопосочните действия на политици и институции оставят в обществото впечатлението, че се разиграва предварително подготвян сценарий с вреден и потенциално опасен изход както за банковия, така и за неразривно свързания с него реален сектор.

Кризата в КТБ поставя на тежко изпитание много на брой предприятия и техните работници и служители, чиито средства са блокирани в нея по решение на съответните институции без никаква гаранция, че подобни действия няма да бъдат извършени и на други места, още повече, че беше направен и подобен опит. Както и без ясно, еднозначно и убедително обяснение на всякакви предприемани мерки.

Убедени сме, че този възел може да бъде развързан единствено и само при осигуряване на пълна прозрачност по отношение на процедурите, прилагани при установяването на истинската ситуация в банката.
От друга страна, си даваме ясна сметка за специфичните правила, по които работи всяка банкова институция, правещи невъзможни стандартните подходи по осигуряването на необходимата прозрачност, която би снела подозренията по отношение работата на официалните органи.

В този смисъл, бихме си позволили да ви предложим да направим заедно съответните постъпки пред Българската народна банка за допускане на наши представители като наблюдатели в тези процедури по оценка. При пълното спазване на всички изисквания за професионализъм на участниците и следване на всички специфични правила на извършваната дейност.

Вярваме, че този подход би бил от полза на всички интереси, които нашите организации защитават, както и, на първо място, на големия обществен интерес.


С уважение!
16.07.2014 г.
София
Д-р Константин Тренчев
Президент на КТ "Подкрепа"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2014 в 14:10

И Тренчев и "Подкрепа" са част от мафията.
Вижте, как започва да плаши и изнудва: заплати, работници и т.н.
Ама, когато тези боклуци пълнеха КТБ с парите на работниците, НЕ рИвахте, а?
Нещо повече!
Подкрепа и КНСБ осигуриха комфорт на Цв. Василев, Пеевски и Орешарски през последната година и половина.
Забележете!
Никой от тези гадове не настоява за НОРМАЛНИЯ РЕД за събиране на вземанията от КТБ, а всеки от тях натиска държавата да плаща!
Защо ли?
Защото кредитите отпускани от КТБ са на 'специални' хора, които НЕ искат да ги връщат.

16.07 2014 в 19:33

Абе мъка ли си, кво си не те знам. Трябва ли във всяка тема да пействаш едно и също неграмотно нещо? Мъка е да те чете човек.

16.07 2014 в 14:52

ВАЖНОТО г-н ТРЕНЧЕВ е- при затваряне банка лошите кредити от 2 % веднага стават 92 %, толкоз! А ИНАЧЕ - КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА, тъпо суетене се върти из БГ, нещо като в USA при фалита на ЛемънБра/с. А КТБ можеше да се спаси още преди две-три седмици за не повече от 500 -700 млн кредит по чл.33 Закона за БНБ
Днес ситуацията с КТБ е АНАЛОГИЧНА на ситуацията с ЛемънБрадърс USA, довела до световна финансова криза . http://milom.blog.bg/biznes/2009/09/08/kak-falira-lemyn-bradyrs.393540 Преди обявяване на фалит от ЛемънБра/с правят неистови опити за помощ 20 млрд долара от USAправителство. Джордж БУШ цяла нощ се е крил по стаите в Белия дом за да не свържат с него адвокатите на ЛемънБра/с, вкл. неговия втори братовчед с цел отпускане на финансова помощ на Лемън/Бс и така да се предотврати разразилата се финансова криза в САЩ, после в целия свят”. Според USA финансисти-банкери USAправителство е допуснало фатална грешка, като е оставило "Леманбра/с" да фалира. Спецкомисия на Конгреса доказва, че ако БУШ не се крил, а е помогнал на ЛемънБра/с с към 20 млр долара, то кризата е щяла да се предотврати. Но после загубите от разразилата се финансова криза са за стотици милиарди долари.
АНАЛОГИЯТА Е ПЪЛНА с КТБ
– Ако БНБ бе предоставила на КТБ подкрепа-кредит по чл. 33 от Закона за БНБ за ликвиден риск поради банкова паника, то опашките- банковата паника пред КТБ щеше да бъде предотвратена за сума не по-голяма от 1 мрд лв и дори по-малко.
БНБ е дала подкрепа на ПИБ от 1 млрд лева (данни ББ вчера), а за да извади КТБ от ликвидна криза СЕГА ще ТРЯБВАТ още 3 Млрд лв.
А според секретен доклад, стъкмен от ченгетата, в КТБ има в наличност 2 мрд лева!??
А според други източници БНБ е теглило 57 млн лв точно по време на ликвид криза!
ЕТО, това, бугарска тъпотия
ДОПЪЛНЕНИЕ – през март 2012 г. ЛемънБрадърс ИЗЛЕЗЕ ОТ ФАЛИТА и почна да се разплаща с кредиторите... Възможно е след време и КТБ да излезе от процедурата по несъстоятелност, но ВЛОЖИТЕЛИТЕ това не ги интересува. При банкова паника вложителите искат парите си сега и веднага. Затова държавните институции – БНБ, Правителство, Главпрокурор, МВРПикчърс са длъжни да предотвратяват банкова паника – ако в БГ има ИНСТИТУЦИИ ДЕ, това е въпросът....

16.07 2014 в 14:50

Аз не мисля, че останаха хора, които да вярват на прокуратурата и БНБ. Много леко пипат и говорят, чак е съмнителна работата.

16.07 2014 в 14:28

Коце, и ти ли бре? И ти ли изгорЕ?


ха-ха-хахххх.

Ората щели да са палАт, пардон да палят, нещо си.
Значи депозитите на "ората" през 02/2013 представляваха само 8% от сичките депозити у банката. Не ли? Ся колко са?

16.07 2014 в 13:49

Само не разбрах Тренчев какво общо има с КНСБ??? "КНСБ ще настоява синдикатите да имат свой наблюдател в процеса на разследване на случилото се в КТБ, обяви председателят на организацията Константин Тренчев." Аман от "журналисти"!

16.07 2014 в 13:49

Е този път се поправете, че Тренчев ще се сърди. Той е председател на КТ "Подкрепа", не на КНСБ.
 
X