Quantcast

Цветан Василев продал завод "Рубин" за 25 милиона лева

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 11:03 6936 2

Банкерът Цветан Василев продаде ключов актив от бизнес империята си – стъкларския завод „Рубин” в Плевен. Сделката е на стойност 25 млн. лева, съобщава „Преса”. Новият собственик на предприятието е 33-годишният Антоний Иванов.

Василев лично подписа договор със сръбския държавен газов монополист "Сърбиягаз", с който банката гарантира изкупуването на 63.6% от Srpska Fabrika Stakla (Сръбска фабрика за стъкло) от консорциум между "Рубин" и "Глас индъстри" за 35 млн. евро. Миноритарният дял също се държеше от "Рубин", където КТБ е основен кредитор, а чрез свързани лица Василев постепенно овладя и контрола.

В края на 2014 г., сградите, оборудването и земята са придобити от новоучреденото дружество „Рубин пропърти”, след което са апортирани в капитала му. Акционерите в него са „Кепитъл инвестмънт” (с 99% участие) и физическото лице Йосиф Леон Уизел, който държи една акция. 99% от „Кепитъл инвестмънт” се притежават от 33-годишния Антоний Иванов, който е изпълнителен директор на „Рубин пропърти”.

За него няма данни, че има опит в индустрията. В регистрите Иванов фигурира само като собственик на „Про трейд България” – фирма с никакви приходи и 8000 лв. активи.

Стъкларският завод в Плевен беше съвестна инвестиция на Цветан Василев и бизнесмена Богомил Манчев. Собственикът на КТБ купи предприятието през 2012 г. чрез близки до него фирми. Манчев влезе в „Рубин” през 2013 г. Към есента на 2014 Василев притежаваше 80% от завода чрез „Витро инвест”. Крайният собственик на „Витро инвест” е ключовата компания на Цветан Василев „Технологичен център – Институт по микроелектроника”, която дължи над 300 млн. лв. на затворената КТБ. Продажбата на завод „Рубин” означава, че синдиците на банката трудно ще съберат парите на кредиторите при предстоящата процедура по несъстоятелност.

Завод „Рубин” работи добре в последната година, има поръчки и в него са заети близо 500 души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2015 в 12:13

Рубин са пълни мърди, със стандарти на работа подобни като по времето на соца. Никой не го интересува да продава, да развива, а усилията се съсредоточават върху даване на отпор на "нахалните" клиенти (Клиент е лоша дума) и то само в рамките на съществуващото портфолио продукти от времето на прабаба ми. Иновациите или по-скоро развойната дейност и адаптирането към клиента изглежда са забранени. Абе, незнам как го е придобил, но по управлението (или по-скоро липсата на такова) не личи да е било много трудно. Дано новият собственик да го развива защото има хляб в това нещо.

10.02 2015 в 12:03

Още един успял човек на 33...