Адвокатът на Цветан Василев: Картините са за отклоняване на вниманието

ОFFNews 07 януари 2015 в 08:42 2217 8

Снимка Сергей Антонов

Менко Менков

"Акцията с картините и преместването им от КТБ е за отклоняване на вниманието от същинските проблеми на банката."

Това каза в ефира на Нова телевизия адвокатът на банкера Цветан Василев Менко Менков.

По думите на юриста картините на Василев са иззети след заповед за доброволно предлагане на предметите, които към момента са около 20, а не както първоначално обявените 300.

"Защо картините не бяха взети както му е редът. Със съдебен изпълнител, със застраховка? На мястото дори не присъстваха експерти", каза Менков.

Според директора на НИМ Божидар Димитров, който също беше в студиото, пред КТБ и музея са присъствали четирима експерти от Министерството на културата, които да наблюдават процеса.

Според историка картините на Василев със сигурност ще бъдат отнети, тъй като те не са регистрирани като колекция, както гласи закона.

На произведенията на изкуството не е регистрирана и финансовата стойност, уточни Димитров.

Според Менков обаче тепърва трябва да се изясни кои картини са собственост на Василев, кои са подарени и кои само се съхраняват в трезора и са на клиенти на КТБ.

Отделно от акцията с картините, Менков сподели и една подробност около делото по несъстоятелност на КТБ.

По негови думи на 30 декември 2014 г. Софийски градски съд е отказало на БНБ да отблокира частично 5 млн. лева от КТБ, като преди това от СГС са отказали същото на квесторите, но без да добави повече информация за какво ще се използват тези средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови