Цените сигурно са полудели: гигантски ръст при производителите заложил инфлацията

След скока през лятото през октомври има над 15% спад при ток, парно и газ

OFFNews 30 ноември 2022 в 13:33 3067 10

Индекс, цени

Снимка НСИ

Цени на производител

Огромен летен ръст на цените на производителите в промишлеността у нас дори на фона на международния и слизане надолу пред октомври отчете НСИ в днешните си данни.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар – предвестник на инфлацията - се е повишил на вътрешния пазар с 55.4% от октомври 2021 г. до октомври 2022 г., а на международния – с 19.6%. Общият индекс на цените на производител нараства с 41.7% за година.

Годишното повишение на вътрешния пазар е най-значително при:

- производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ - с 94.1%;

- преработващата промишленост - с 28.9%;

- добивната промишленост - с 9.2%.

За година поскъпването в производството на химични продукти е с 52.3%, в производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 46.0%, в производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 37.3%, а в производството на храните - с 30.0%.

През октомври 2022 г. производствените цени тръгват надолу, и то доста по-рязко у нас, отколкото на международния пазар. Общият индекс на цените на производител намалява с 6.2% за месеца, този на вътрешния пазар намалява с 8.8%, а на международния– с 0.2%.

Общият индекс показва значително намаление през месеца в цените при производството и разпределението на и топлоенергия и газ - с 15.3%, както и в добивната промишленост - с 3.9%, а в преработващата е отчетено увеличение с 0.9%.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.7%, производството на облекло, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с по 1.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.9%. По-ниски цени са отчетени при: производството на основни метали - с 3.9%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар показва още по-голямо понижение през октомври спрямо септември. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ то е с 16.0%, и в добивната промишленост - с 1.2%, а в преработващата промишленост е отчетено повишение с 1.0%.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.7%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2.7%. По-ниски цени са отчетени при: производството на основни метали, производството на химични продукти - с по 0.8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.2%.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  145

  7

  Джендо Джедев

  30.11 2022 в 16:42

  Краси,

  Така е. Намесата на държавата на практика се изчерпва с антитръстови регулации.

  145

  5

  Джендо Джедев

  30.11 2022 в 15:03

  Краси, има Закон за Защита на Потребителите. Но там няма и дума за спекулата:

  https://www.damtn.government.bg/wp-content/uploads/2019/06/zakon-za-zaschita-na-potrebitelite.pdf

  Интересно ще е соц-изкопаемото да цитира къде в него се уреждат задълженията на държавата, за които е зинало. :D

  145

  3

  Джендо Джедев

  30.11 2022 в 14:25

  Еврак,

  По стара соц-инерция искаш държавата да се намеси... Хахахахаха! Ега ти изкопаемото... гориво! :D

  2100

  2

  3dwarman

  30.11 2022 в 14:24

  Ох, като се почне с това "къде е държавата". Държавата няма място да се меси на свободния пазар. Производителите могат да надуват цените колкото си искат и пазара сам ще ги изхвърли ,чрез едно нещо наречено конкуренция. Работата на държавата е да осигури равен старт на всички участници на пазара и да спре да блокира бюрократично новия бизнес. Това е което нашата държава не прави и което води до повечето негативи в икономиката.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София