Синдикати и работодатели не се разбраха за работното време и извънредния труд

Ирина Евгениева 14 юли 2020 в 16:00 2133 0

Снимка БТА

Синдикати и работодатели не се разбраха за еднодневните трудови договори, сумираното работно време и извънредния труд. Това стана ясно след проведеното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени предложените от държавата промени в Кодекса на труда.

Темата за Кодекса на труда и генералната й реформа беше поставена в началото на миналата година.

"Има някои неприемливи за нас промени като изчисляване на работното време, което би довело до по-голямо изтощение на българския работник и ще даде по-голяма възможност за полагане на извънреден труд, който се заплаща като редовен", заяви икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Алтернативата, която КТ “Подкрепа“ предлага, е цената на извънредния труд да се увеличи четири пъти, така че да бъде неизгодна за работодателя.

Извънредният труд е забранен, той може да се полага единствено в извънредни случаи и в никакъв случай да не се счита за част от нормалния трудов процес, посочват от синдиката

Относно еднодневните трудови договори, от синдиката смятат, че това не изсветлява сектора, а напротив, дава възможност на работодателите спешно да подпишат трудов договор, когато дойде Инспекцията по труда.

"Законопроектът изчиства много дефекти, но това не означава, че трябва да се допускат допълнителни такива", обобщи Ваня Григорова позицията на КТ "Подкрепа".

Синдикатите призоваха България да започне да прилага европейското трудово законодателство, което според тях в момента не се прилага в много отношения.

Относно протестите, които се провеждат през последните дни, Григорова заяви: Той беше със социални корени и беше резултат на това, че мерките се забавиха и не стигнаха до нуждаещите се. Напрежението вече не е социално, колкото прокурорско.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че иска условията в България по отношение на сумираното изчисляване на работното време и на извънредния труд да не са по-лоши от тези в другите държави в ЕС.

"Решенията трябва да се взимат в предприятията, ако и работници, и работодатели са съгласни с дадено действие, не трябва някой чиновник от жълтите плочки да им забранява да работят и да получават по-малко", обясни Велев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews