Симеон Дянков: Най-скъпото мляко в Брюксел и Вашингтон е 2 лв. Тук цените могат да паднат през бюджета

OFFNews 24 февруари 2023 в 09:52 4056 0

Симеон Дянков

Снимка БГНЕС

Симеон Дянков

В България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и 1/3 на грешките на предишното редовно правителство, смята бившият финансов министър от първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков.

Цените се качват, а потреблението пада и не само войната в Украйна е причина за това, заяви той в сутрешния блок на bTV.

„Веднъж като се вдигне цената, трудно се сваля от търговците и производителите. Това се случва по цял свят. В момента, в който се качват цените, те няма да спаднат. Това виждаме в момента в България“, отбеляза той. Според него много трудно може да повлияе държавата чрез натиск на пазара.

„Най-лесният начин да паднат цените е през бюджета. Ето защо в следващия бюджет, когато бъде внесен от служебния финансов министър, трябва ДДС-то да се качи на 20%, там където беше свалено, за да не се дава възможност за свръхпечалби на бизнесите“, посочи Дянков.

Спирането на субсидиите за търговските вериги и за бизнеса ще помогне цените на стоките да спаднат, смята той. Симеон Дянков е на мнение, че в България няма достатъчно конкуренция на пазара. „Със сигурност в България има спекула, защото няма начин цените да бъдат такива“, отбеляза още той. Дянков посочи още, че е проверил колко струва най-скъпото пълномаслено мляко във Вашингтон и Брюксел - 1,28 долара и 1,01 евро на литър, което прави 2 лева. „Оказва се, че в големите икономики, където има добра конкуренция, се постигат едни много разумни цени“, отбеляза той и допълни, че у нас вероятно има картели.

Той коментира и вероятността за съставяне на редовно правителство след изборите на 2 април.

"Ако има някаква надежда за съставяне на правителство, тя ще е около партиите, които искат България да влезе в Шенген и Еврозоната. „Демократична България“ е единственият политически играч, който се фокусира върху тази тема", каза той. Според него обаче това не е много вероятно, защото големите партии гледат към местните избори през есента.

Според него по-реалната прогноза за влизане на България в Еврозоната е 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови