Шефът на Walltopia се ядоса. Обещава да спре корупцията в България до Коледа

Светослав Метанов 13 юни 2017 в 15:21 20108 7

Основателят на компаниите Walltopia и Auxionize Ивайло Пенчев обеща да намери работещо решение срещу корупцията при обществените поръчки в държавната администрация до Коледа.

"Ядосаха ме много. Затова до Коледа ще вложим всичките си сили, за да създадем платформа за съвсем прозрачни, открити и честни обществени поръчки. При нея всяка заинтересована компания ще може да подава сигнали за проблеми в тръжната документация - дали условията не са написани в полза на точно определен кандидат. Ако държавните институции и ведомства не са корумпирани, нека се възползват от нея", каза Пенчев.

На пресконференция днес той обвини Комисията за финансов надзор в институционален натиск срещу компанията му Auxionize и клиентите на платформата за онлайн търгове с обратно наддаване, при които възложителят обявява търсена стока или услуга, а изпълнителите подбиват цената.

Според Пенчев ако държавната администрация започне да обявява търговете си онлайн, ще се разбере колко много пари изтичат от джобовете ни, които биха могли да бъдат разходвани по-разумно.

"Аз съм човек който си знае сметката и не правя неразумни покупки без да съм наясно кое колко струва. Въпреки това чрез Auxionize постигнахме с 30 процента по-ниски цени. За държавната администрация разликата в цените ще бъде огромна", посочи той.

Пенчев разказа как КФН е започнала проверката срещу Auxionize през април заради онлайн търгове за застрахователни услуги, които според комисията били нелицензирано застрахователно посредничество.

"Не се притеснявам от проверки. Миналата година са ни направени повече от 50, но тази не е нормална. Ние не се занимаваме със застрахователна дейност, няма нищо такова. Auxionize е табло за обяви, каквито има във Facebook и Google. И на тях ли КФН ще им организира проверки и ще преследват ли клиентите им сякаш участват в нещо нередно", попита Пенчев.

Според него КФН изпълнява поръчка по сигнал на Асоциацията на застрахователните брокери. 

"Мисията на ведомството е да защитяват интересите на купувачите на застрахователни услуги от злонамерена дейност на брокерите на застрахователни брокери. Това обаче го правим ние, а не те", каза Пенчев.

Той представи и статистика, според която от общо сделки за 166 милиона лева, сключени чрез Auxionize, тези за застрахователни услуги са на стойност от едва 390 000 лева. Според Пенчев от падането на цените губят само тези брокери, които държат нереално високи цени и ощетяват клиентите.

Той даде пример с няколко обяви за търгове за застраховки в Auxionize, при които обявената цена е паднала в пъти.

Според информационната система на компанията при обява за застраховка на насаждения от рапица цената е стартирала от 38 070 лева, а сделката е сключена за 13 500 лева. По същия начин полица за застраховка на три къщи започва от 900 евро, а купувач и клиент са си стиснали ръцете на 235 евро.

"Изплашихме брокерите, които продават на много висока цена. Секна им далаверата. Вършим прекрасна работа и Auxionize защитава клиентите в пъти по-добре отколкато КФН", категоричен е Пенчев.

По-късно от КФН изпратиха становище по повод думите на бизнесмена.

"Първоначално господин Пенчев ни поучаваше как да гледаме „занаята си”, което приехме като неподправен хумор. Когато обаче споменатият предприемач отсъди чии интереси отстоява КФН и ни заклейми, че защитаваме „интереса на неконкурентните тарикати и на тези, които се хранят от корупция” словесната игра надмина допустимото ниво на натиск срещу независим регулатор, какъвто е КФН. Затова бихме искали да направим следните пояснения:
Срещу дейността на онлайн-платформата „Окшънайз” е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Съгласно действащото българското законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол. Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество", заявяват от комисията.

От ведомството уточняват, че "никаква словесна агресия, независимо от избраните лексикални форми, не е в състояние да ни повлияе или впечатли".

"И за финал бихме искали да посъветваме г-н Пенчев, така както той си позволява да дава насоки на независим регулатор, къде в гръмките квалификации, с които обсипа казуса, би се поставил в случай, че решението на КФН бъде в негова полза? Кой или кои в такъв случай ще бъдат „тарикатите и корумпираните”?", посочват още от КФН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

8

Hissarion

14.06 2017 в 11:36

Смешният сайт на Пенчев, който той нарича платформа, няма да реши проблема с корупцията в България. Той просто е още едно допълнително звено във веригата, за което ще е необходимо да се плаща. Неговата роля безплатно в момента се изпълнява от сайта на АОП и профилите на купувача в страниците на институциите.

12025

7

Rattrack

14.06 2017 в 11:22

Тролчетата показват днес необикновена активност.
Прав си е Пенчев. Може платформата да не засяга най-големите ОП на държавно ниво, но корупцията е повсеместна на всички нива - от поръчката на военни самолети до доставките на кисело мляко в детската градина...

12155

6

Ivo Marinov

14.06 2017 в 09:55

Ако имаше работеши институции, като например агенция по труда, отдавна този чоек нямаше да притежава бизнес, но уви!

10571

3

Hissarion

13.06 2017 в 17:50

Късно, късно. Пенчев вече помириса опиянението от неграмотните си публични изяви и сега ще реве за всяко нещо, което ограничава неговия предприемачески възход - от лошото време до даскалицата му по български език.

42249

1

Denis Rizanov

13.06 2017 в 15:47

Търгове с обратно наддаване за военни самолети?
Пф-ф-фффф абе на тоя няма ли кой да му каже, че такива аукциони стават само за ОПРЕДЕЛЕНИ неща?
Я бързо един търг за Тунела под Шипка, че да го обявят за почетен гражданин на В.Търново. Се ше се намери фирма да го построи за 2-3лв.