Руска браншова организация отказа споразумение с България заради санкциите

OFFNews 21 май 2015 в 14:14 8010 13

Руската машиностроителна камара е отказала да подпише споразумение за сътрудничество с българските си колеги заради подкрепените от България санкции срещу Русия.

Това заявява в писмо на вицепрезидента на „Союзмаш“ и руски депутат Владимир Гутенев до председателя на Българската браншова камара - машиностроене Илия Келешев, цитирано от ТАСС.

В политиката на „Союзмаш“ е да сключва подобни споразумения с браншови организации в чужбина, което спомага за разширяването на двустранните икономически връзки. Организацията обаче не може да не отчита санкционната политика спрямо Русия на политическото ръководство на България, се казва в писмото.

Тази политика се е отразила върху редица вече съгласувани проекти като „Южен поток“, енергоблоковете за атомни централи и снизходително отношение към формирането у част от българите на антируски настроения, които намират израз в оскверняването на паметници на руски воини, допълва Гутенев.

Поради тези причини, както и заради икономическите рискове за руските предприятия подписването на едно такова споразумение е нецелесъобразно, обяснява депутатът.

Писмото е изпратено на фона на предстоящия българо-руски бизнес форум, който трябва да се проведе на 26 май в Москва.

В „Союзмаш“ членуват около 3 млн. заети в отрасъла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!