"Утре да паднат санкциите, няма да се увеличи броят на руските туристи"

OFFNews 07 април 2015 в 21:39 5703 6

Даниел Митов

Туризмът от Руската федерация е намалял не само в България, той е намалял повсеместно. 25% - в Турция, 50% - в Египет, в Гърция - около четири пъти. Статистиката е от миналата година. Той постепенно намалява. Намаляването на потока от руски туристи се дължи на затруднената икономическа обстановка в самата Русия, заяви пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов.

Вие знаете, че рублата загуби два пъти от стойността си. Преди две години руските туристи са били два пъти по- платежоспособни, отколкото в сравнение с този момент. Плюс това падането на цената на газа и на петрола също удари много тежко руската икономика, която е зависима от тези цени и практически субсидиите, които се даваха за евентуално изпращане на туристи по курорти, не само при нас, разбира се, също са проблематични в този случай, но това не е свързано със санкциите. Тук трябва да стане ясно следното: спадането на потока на руски туристи не е свързан със санкциите. Утре да паднат санкциите, няма да се увеличи броят на туристите. Това трябва да е абсолютно ясно, категоричен е Митов.

Ние сме категорично заявена европейска и натовска държава

Неотдавна излезе едно социологическо проучване, в което 74% от българските граждани бяха казали съвсем категорично, че правителството води умерена и балансирана външна политика. На правителството първият приоритет и част от националния интерес е да бъдем ясна, точна, категорично заявена държава член на Европейския съюз и НАТО. Европейска държава, натовска държава – това е приоритет номер едно – да сме ясно заявени къде стоим, заяви външният ни министър.

Следващата част от националния ни интерес, която искам да засегна, е именно фактът, че българското правителство работи много активно по отношение на това да бъде силна външна граница на Европейския съюз и да ограничава миграционния поток и бежанския поток навътре в Европейския съюз, включително и на българска територия. Вие знаете, че сме предприели всички мерки по охраната на българо-турската граница, изтъкна Митов.

Вие знаете колко бежанци и нелегални имигранти има в една Гърция, например, в Италия, в Турция. В България те са несравнимо по-малко. Тоест българското правителство тук защитава много ясно и точно националния интерес – както своя собствен, така и на Европейския съюз, от когото сме част. Приемаме законодателство, което криминализира участието на български граждани на страната на „Ислямска държава“, елиминира възможността до голяма степен у нас да се създават терористични организации, именно защото опасността от т.нар. „Ислямска държава“ е много сериозна, както и от завръщащите се т.нар. чуждестранни бойци. Предприели сме всички действия и такова законодателство ще стане факт съвсем скоро. До 30 април трябва да бъдат вече внесени предложените от Министерството на правосъдието и МВР промени в съответните закони, заяви външният министър.

София притеснена за Скопие

Да, притеснява ме вътрешнополитическата обстановка в Македония. Изключително много ни притеснява и няма как да не ни притеснява. Последните развития там никак не са добри за начина, по който трябва да работи една европейска държава, за начина, по който работи една демокрация. Всяка държава си има проблеми и всяка държава - може би неразбирателство между управляващи и опозиция. Има доста сериозни изказвания напоследък в тази посока за това, че трябва да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция, каза още Даниел Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови