Ципрас поиска спиране на санкциите срещу Русия

OFFNews 08 април 2015 в 20:02 3832 4

Снимка ТАСС

Пътят на санкциите е порочен и трябва да се изостави. Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас след с руския президент Владимир Путин в Москва, цитиран от ТАСС.

По думите на Ципрас премахването на санкциите е необходимо, за да бъде преодоляна кризата в Украйна.

Ципрас посочи още, че Гърция има желание да се включи в проекта „Турски поток“.

Обърнах внимание на Путин, че проявяваме интерес към проучването на възможностите за инвестиционни инициативи с цел изграждане на гръцки тръбопровод от гръцко-турската граница на гръцка територия, за покриването на енергийните нужди на нашата страна, както и с цел енергийна сигурност, като се спазва както гръцкото законодателство, така и законите на ЕС, обясни гръцкият премиер.

Участието на Гърция в проекта „Турски поток“ ще й донесе стотици милиони евро годишно от транзитни услуги. Освен това то ще повиши геополитическия й статут, като я превърне в основна транзитна страна в цяла Южна Европа, обяви Путин.

Това ще даде възможност и за откриване на нови работни места и допълнителни приходи на страната от данъци, допълни той.

Руският президент каза още, че Алексис Ципрас не е молил за финансова помощ за Гърция. По думите му двамата са обсъждали сътрудничество в различни области на икономиката, както и възможността за разработване на големи енергийни проекти.

Не разбирам защо посещението на гръцкия премиер в Москва предизвика такъв голям интерес. Ние не искаме да да търсим отделни решения, а да работим заедно с ЕС, подчерта Путин.

Той обясни, че Русия няма да вдигне санкциите за внос на продукти на гръцки производители. Разбираме, че Атина трябваше да се присъедини към санкциите, които бяха приети от ЕС, но не можем да направим изключение за нито една страна, категоричен е президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови