Росен Христов: Очакваме индустрията да пести ток, без задължителни мерки за домакинствата

OFFNews 30 септември 2022 в 20:51 1746 2

Росен Христов

Снимка Министерство на енергетиката

Христов заяви, че очаква индустрията да подкрепи мярката и добави, че всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, "особено в период на криза".

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква българската индустрия да се включи активно в задължителното пестене на ток в пиковите часове, обявено от Европейския съюз. Към момента не се предвижда мярката да стане задължителна за домакинствата.

Служебният министър даде пресконференция на летище София заедно с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Румъния и Гърция, с които бе на заседание в Брюксел днес.

"В България предвиждахме мерки за намаляване на консумацията на ток в пиковите часове, отдавна е дискутирано, че трябва да се пристъпи към тези мерки. Смятаме да оптимизираме програмата, свързана с помагане с разликата в цените на тока, така че да обвържем тези помощи с резултати, свързани с намаляване на консумацията, което е добре и за цялата икономика", каза министърът, цитиран от БНТ.

Днес енергийните министри в ЕС договориха намаляване на консумацията на ток с 10%. Съветът на ЕС постигна съгласие да се постави таван на доходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, в т.ч. и посредниците, които използват т.нар. "инфрамаргинални" технологии като възобновяеми източници, ядрена енергия и лигнитни въглища.

Христов заяви, че очаква индустрията да подкрепи мярката и добави, че всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, "особено в период на криза".

Попитан дали се обсъжда засилване на охраната на енергийната ни система след течовете от "Северен поток", министърът отговори, че въпросът стои на масата и властите у нас ще проведат среща, за да направят оценка на ситуацията.

"Ще направим задължително проверка и оценка на готовността за охрана и ако трябва някъде да се предвиди засилване, то ще бъде направено. Сигурността на доставките е свързана с цялата енергийна сигурност на страната. очакваме анализ на службите дали това наистина е умишлен акт или някакъв вид авария. За момента повечето мнения клонят, че е умишлен акт", коментира той. 

На въпрос защо България е за таван върху цените не само на руския газ, а и на всички останали доставки, Росен Христов отговори, че енергийното министерство се занимава с цени, а не със санкции. "Ако таванът е само върху руския газ, това няма да промени много общия пазар. С намалелите количества за Европа, където в момента руския газ представлява 10% от потреблението, това не би довело до съществено понижаване на цените, което нас ни интересува. затова нашето предложение е мерките да са всеобхватни."

Кадри Симсон посочи, че министрите са постигнали политическо съгласие за една много необходима стъпка по отношение на електроенергията.

"Ако успеем да намалим потреблението си в пиковите часове, тъй като в момента консумираната енергия не отговаря на търсенето, можем не само да намалим цените за потребителите, а също и да спестим газ. В момента това е горивото, което се ползва в пиковите часове. Освен това работим по обвързващ механизъм, чрез който страните членки да генерират доходи, за да подкрепят бизнесите си", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

01.10 2022 в 17:08

Този с@лски т@рикат е смехотворен! По му отива да държи смесен магазин някъде на м@ната си и да задява попрехвърлилите възраст клиентки!

12073

1

IvanofRumen

30.09 2022 в 21:49

Къде го изкопа агента на чужда държава това недоразумение? И министър го направи...