Росатом готова да строи АЕЦ 'Белене', но намекна, че иска държавно участие

OFFNews 26 юли 2018 в 11:25 3495 1

Руската държавна компания "Росатом" отново обяви готовност да се включи в проект за реализиране на АЕЦ "Белене". Пристигналият у нас първи заместник генерален директор и директор на Блока за бизнес развитие и международен бизнес на компанията Кирил Комаров обаче намекна, че е добре проектът да се осъществи с държавно участие.

Комаров се срещна днес с премиера Бойко Борисов, като двамата отбелязаха успешното сътрудничество между българската и руската страна в изпълнението на проекта за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По думите на Борисов продължаването срока на експлоатация на двата енергоблока на атомната ни централа е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката. Запазването капацитета на ядрената енергетика ще гарантира сигурността на българската енергийна система.

По време на срещата Борисов е информирал Комаров за решенията на Народното събрание и на Министерския съвет за възобновяване на дейностите по търсене на възможност за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Заложените от българска страна условия предвиждат изграждане на централата съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.

„Приветстваме решението на българското правителство да възобнови проекта за АЕЦ Белене и ще се радваме да помогнем при неговото реализиране“, каза Кирил Комаров.

Резултатите от проекта за удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" бяха представени на руската страна вчера и от енергийния министър Теменужка Петкова. 

Тогава Комаров обяви, че приветства решението на България за връщане към строежа на АЕЦ "Белене" и потвърди желанието на "Росатом" да се включи в проекта. 

"Ние още в началото на работата по този проект смятахме, че той е важен и необходим за България проект. Важен е от гледна точна на осигуряването на енергийната сигурност на страната и от гледна точка на получаването на едни ниски цени за електроенергията в страната. Бихме се радвали да се възползваме от възможността да участваме в реализацията на този проект", подчерта Комаров.

Той посочи, че след формулирането на конкретните условия за проекта, руската компания ще се отнесе изключително отговорно към тяхното разглеждане.

"Нашите препоръки са да бъдат разгледани всички възможни варианти за осъществяването на този проект. Истината е, че никъде по света толкова големи енергийни проекти не се осъществяват без участието в една или друга форма на държавата", каза обаче Комаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови