Китайският премиер лично се е ангажирал с АЕЦ Белене

OFFNews 06 юли 2018 в 16:20 4457 1

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян лично се е ангажирал проектът АЕЦ „Белене“ да има успешен край.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Къцян в Министерския съвет.

С контактите, които Китай има с държави членки на ЕС, действително по „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край, обясни Борисов.

Българският премиер акцентира и върху инфраструктурните проекти: „Съвременното китайско правителство има стратегия за 50 години напред. Бях озадачен, когато разбрах, че още първата магистрала в Китай е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“.

Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България.

Българският премиер посочи, че целта на срещите във формата 16+1 е да се повишат брутният вътрешен продукт и доходите на гражданите:

„Искам това послание да прозвучи много ясно от София към всички мои колеги в Европа. Целим не разделяне на Съюза, а напротив – колкото може повече изостаналите Балкани да достигнат до доходите, които всички желаем да имаме. Това е целта на тези многостранни и двустранни срещи“, коментира Борисов.

Председателят на Държавния съвет на Китай също заяви, че инициативата „16+1“ не е насочена да разделя Европейския съюз, а да подкрепи европейската интеграция.

„Китай иска просперираща Европа и силно евро. „16+1“ не е политическа инициатива. Не е вярно, че ще разделяме ЕС, защото ние разбираме, че Европейският съюз е важен за глобалния просперитет“, каза Ли Къцян.

Той е категоричен, че страната му е готова да инвестира в региона при спазването на законите, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

1

observerr

06.07 2018 в 22:00

Дано не дойде някой друг американски сенатор и да забрани сътрудничеството с Китай !!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!