Гьолът в Белене пак стана обект с национално значение

OFFNews 27 юни 2018 в 14:43 3117 1

Стъпките по рестарта на проекта за АЕЦ "Белене" продължават. Днес правителството на Бойко Борисов, който доскоро определяше Втората атомна като "гьол", реши че това вече е обект от национално значение и възложи на министъра на енергетиката да възобнови дейностите по търсене на възможност за изграждане на централата.

Поредната Бойкоборисова еволюция по проекта стана факт с отмяната на Решение №250 от 2012 г., с което първото правителство на същия премиер бе отменило статута на Белене като важен обект за държавата.

"Днешният акт на правителството е изготвен във връзка с взетото на 07.06.2018 г. от Народното събрание на Република България решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружество", обясняват от правителствената пресслужба.

Освен това от кабинета са възложили на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

От Петкова се очаква и да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване.

"Министърът следва да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта в срок до 31.10.2018 г., както и периодично да информира Министерския съвет и Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите", уточняват още от правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!