Quantcast

Ревизия: Бюджетният дефицит за 2014 г. е скочил до 5.8% заради КТБ

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2015 в 16:30 2863 8

Снимка Росица Георгиева/Flickr.com

По окончателни данни на Националния статистически институт през 2014 година сектор "Държавно управление" отчита бюджетен дефицит от 5.8% от Брутния вътрешен продукт (4.826 млрд. лв.), обяви НСИ днес.

"Разликата между предварителните и окончателните данни за дефицита в размер на 2.489 млрд. лв., или 3.0% от БВП, се дължи основно на включването на Фонда за гарантиране на влоговете в банките към сектор „Държавно управление“, пишат от НСИ.

Данните за БВП са ревизирани на базата на разработени и внедрени промени в данните на националните сметки, свързани с включването на общи препоръки на ЕК. Другите промени са незначителни и се дължат на окончателните данни за постъпленията от данъци, годишните отчети за дейността на държавните болници и публичните дружества, класифицирани в сектор „Държавно управление“, и окончателните данни от годишните финансови отчети на първостепенните разпоредители с бюджети.

Промяната в секторната класификация на Фонда за гарантиране на влоговете в банките увеличи дефицита в подсектор „Централно управление” с 3.1% от БВП, като той достигна 4.867 млрд. лв. - 5.8% от БВП.

Подсектор „Местно управление” е с дефицит от 26.0 млн. лв. (0.03% от БВП), като подсектор „Социалноосигурителни фондове” реализира излишък от 67 млн. лева (0.1% от БВП).

Дългът на България за 2014 г. е в размер на 22.560 млрд. лв., или 27.0% от БВП.

Данни: НСИ

"Въпреки ревизията на данните за дефицита на България за 2014 г. не се очаква стартиране на процедура по прекомерен дефицит срещу страната ни, тъй като поетите от ФГВБ задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години. В недалечното минало е имало подобни случаи, когато държави членки са регистрирали дефицит над референтната стойност, но поради отчитането на фактори с временен характер, Комисията не е откривала процедура по прекомерен дефицит", се казва в прессъобщение на Министерството на финансите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2015 в 17:04

Проблема не е дефицита ,проблема е че Цветан Василев е още на свобода и прави каквото иска с активите си и вече година никой не прави нищо по-въпроса.

21.10 2015 в 22:57

Още дълги години ще сърбаеме попарта, която Василев надроби и забегна зад граница. Дано все пак правдата да възтържествува и Василев да си получи залужената присъда.

21.10 2015 в 19:48

Да сигурно императораима дългове...цяла звезда на смърта дигна и малко пред Акт 16 едни терористи му я взривиха...как ще плаща на банките не знам. Ама и джедайте мисля, че са затънали, щото семинарите за млади джедай спряха в първите епизоди и после глад. Да не говорим за изкланите хлапета колко дела има да водят, че не са взели добра охранителна фирма в детската градина. Не ми се мисли.

Пък и бунтовниците по натам бая дългове са събрали и те. Много КПС-та (космически прево....) дадоха фира докато громяха звездата наа смърта. Дали са имали каско а и длаи ще им признаят щетите. Пък и ония два робота е добре да ги дръпнат до застраховател да им заведат щети.

21.10 2015 в 19:37

Не е въпроса аз дали вярвам, а в това че има СТАНДАРТИ. И съответно по тях има ПРОЦЕДУРИ.
Ако ще си говорим ангро като министър-председателя, това е друга бира.

Към номер 2: Какво ще кажеш за дълга на Тъмната сила? Те като вариант кога биха се сгромолясали? А само те ли са?
Ето Украйна спря плащанията по външен дълг, по всички правила е във фалит, но продължават да си живеят. Колко зле или добре е друг въпрос.

21.10 2015 в 19:21

Много по-страшно е, че година и половина след КТБ няма осъдени за този золум срещу държавата и крадците серазхождат на свобода.

21.10 2015 в 18:27

Акак, ти вярваш ли че ФГВБ ще върне парите в близкото столетие, или Фибанк да върне депозита от 1,2 млрд??? Или още няколко подобни инжекции в други две банки? Дори са смалили дефицита, някъде към 10% е реално. При Жан Виденов загинахме с 8% дефицит!!! сега ще е над 10%.

21.10 2015 в 18:22

Лошото е като видим отчета за тази година и се окаче че дългът е 35% от БВП. А ако се замислим как има скрити още 10-15 милиарда задължения и нещата стават страшни.

Сетете се само че

НЕК, БЕХ имат около 5-6 милиарда дългове и рано или късно ще фалират

Частните пенсионни фондове - сетете се за скандалите миналата година, които ловко бяха потулени за да не се притеснява електората. Там говорим за 7-8 милиарда дупка т.е. ЧПФ са откраднали 100% от вноските.

Ако всключим и разни други акумулатори на дългове, които прикриват голия гъз на държавата сме в дефакто фалит.

21.10 2015 в 18:09

Потресен съм!
Държавният бюджет е отпуснал заем на фонда за гарантиране на депозити! Това при никакъв прочит не може да е разход.
От своя страна фонда трябва да върне на бюджета отпуснатите средства с доста добра лихва. А фонда се попълва първостепенно от търговските банки!
Вие наистина ли сте пълни идиоти, за да слагате такива заглавия?!