Производители на олио сезираха ЕК за проблеми със забраната на украински слънчоглед

OFFNews 12 май 2023 в 10:32 1185 2

Слънчогледи

Снимка Архив

Забраната за внос от Украйна заплашва производители на олио с фалит

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти изпрати писмо до Европейската комисия и до председателя Урсула фон дер Лайен във връзка с въведените временни мерки за ограничаване на вноса на зърно и маслодайни култури от Украйна в петте страни-членки на ЕС, включително и в България, съобщиха от сдружението.  

Според тях "България е в уникална позиция между петте засегнати страни членки, тъй като притежава силно развита слънчогледова преработвателна индустрия, насочена към износ, която разчита на над 1 милион тона внос ежегодно над местното производство, в голяма част от Украйна. Ограничаването на вноса на суровина ще намали производството на олио, се казва в писмото. 

В момента България е най-големият износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС. Вътрешното производство на слънчогледови преработени продукти осем пъти превишава вътрешното потребление, така че този преработвателен бранш е силно експортно ориентиран и един от най-големите и надеждни генератори на БВП и данъчни приходи за България, твърдят производителите. 

В писмото им до ЕК се казва още: 

България има годишен капацитет за преработка на слънчоглед от 4,2 милиона тона, като през предходната земеделска кампания 2021/2022 са преработени 3,2 милиона тона – това са средно по 280 хил. тона на месец за преработвателна кампания от 11 месеца и един месец престой заради годишни ремонти в юли и август. При средна реколта на България от около 2 милиона тона слънчоглед за последните години, на преработвателна индустрия в България към настоящия момент са необходими над 1 милион тона внос на слънчоглед всяка година, за да работи ефективно.

Към края на март 2023 година са преработени 1 427 хиляди тона слънчоглед – или средно по 200 хил. тона на месец, което е 560 хил. тона изоставане спрямо темпа на преработка от миналата кампания и е предизвикано от липсата на предлагане на суровина на вътрешния пазар въпреки наличието на рекордна реколта в държавата. Ако същият тренд продължи, това ще са 880 хил. тона по-малко преработен слънчоглед в настоящата кампания. Този тежко негативен ефект на спад за преработвателния бранш е равен на около 1 милиард лева по-малко приходи, и съответната намалена добавена стойност и генериран БВП. Доколкото сега сме след средата на кампанията и предвид на спирането на вноса от Украйна, е невъзможно преработвателите да наваксат изоставането и загубите на сектора вече са факт.

При активните проверки, които Българската Агенция по Безопасност на Храните започна от миналото лято и продължават и в момента, не са установени каквито и да е несъответствия с европейските изисквания, подчертават още от Сдружението.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

2

Уисъл блоър

17.05 2023 в 10:25

Тъпаците от служебното правителство са като слон в стъкларски магазин...накъдето и да се завъртят все чупат по нещо

3714

1

GB

12.05 2023 в 21:51

Да, със спирането на вноса на по-малко от 30,000 тона зърно годишно (заради 10-20 едри производители), цял сектор, основно експортен, търпи огромни загуби, неспазване на сключени договори, и т.н.

За да стане оскъдно и олиото тук, да се вдигнат цените (и то от производителите), а също и хлябът да поскъпне заради тази шепа едри житари, искащи да продават скъпо житото си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!