Производителите на олио: Забраната за украинския слънчоглед не води до нищо добро

OFFNews 24 април 2023 в 08:05 3116 1

олио

Снимка Pexels

Олио.

Съпричастни сме със земеделските производители, но сме против забраната и начина, по който тя беше приета. Това заяви пред БНР Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

По думите му опитът да се блокира вноса на украински слънчоглед е започнал по-рано, не е от днес.

Тази заповед беше издадена от днес за утре, а мерките не бяха консултирани с нас, подчерта той в интервю за предаването "Преди всички". И добави:

"Не бяхме подготвени за такава ситуация. Начинът да се блокира и да се разстрои начина на работа на преработвателните предприятия не е приемлив за нас".

Според него нищо няма да се постигне с тази забрана.

Ние закупуваме от външните пазари само толкова, колкото ни е необходимо, обясни Яни Янев.

Той заяви, че закъсняват с реализацията и прогнозира, че ще има затруднение за изпълнение на договорите.

Надяваме се нашите производители да предложат разумни цени, каза още Янев.

"Единственото, което се постига, е затруднението, което създава за нашите преработватели. Този слънчоглед може да отиде в съседни страни-преработватели".

По думите му около 85% от българския слънчоглед се преработва и излиза на външните пазари. Той не застоява, никой няма сметка от това. Около 12-15% от българското производство са необходими за вътрешна реализация, добави той и посочи, че вносният слънчоглед е предназначен за експорт.

По думите му преработвателите не биха могли да закупят по-скъп слънчоглед. Ако бъдем прибудени да купим по-скъп слънчоглед, това неминуемо ще рефлектира на цената, отбеляза той.

Украинският внос се контролира по всички европейски показатели, уточни също Янев. Той не очаква повишаване на цените на дребно на българския пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

eagle60

24.04 2023 в 09:41

Протекционистичната политика на правителството (да се подчертае на Румен Радев) много силно ще удари потребителя - по-скъпо олио, по-скъп хляб. Народе???
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика