Програма "Модерният бизнес" ще помага технологичното развитие на бизнеса

Александър Новков 21 януари 2016 в 13:26 2866 0

Стартира програмата "Модерният бизнес", имаща за цел да подпомогне малките и средни предприятия в модернизирането на работния си процес, чрез внедряване на нови технологии в него.

Инициативата е съвместен проект на министерството на икономиката и Майкрософт България и ще позволи на компаниите от цялата страна да внедрят безплатно "Office 365" и да се възползват от редица специални бизнес обучения. 

В програмата могат да участват малки и средни предприятия с персонал до 250 души. Това е една от първите инициативи на министерството на икономиката, която е изцяло практически насочена към срещи с компаниите по региони и населени места. Те ще започнат да се осъществяват в началото на февруари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Заинтересованите компании ще могат да се регистрират за участие в програмата до 30 юни и ще получат специално изготвено предложение и план за действие според индивидуалните нужди на компаниите.

На представянето на програмата присъстваха изпълнителният директор на Майкрософт България Петър Иванов и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Иванов каза, че самото присъствие на министъра показва, че програмата е крачка напред в правилната посока и обясни, че в страната има повече от 315 хил. малки и средни предприятия, които далеч надхвърлят броя на компаниите от такъв мащаб в съседните държави. Сред тях около 220 хил. са активни и допринасят за 76% от заетостта в България.

Божидар Лукарски съобщи, че българският бизнес става все по-техничен и грамотен и изрази надежда през следващата година да има повече административни услуги по интернет. 

"Над 90 % от компаниите в страната използват компютри, над 91% използват интернет. Ръст бележи и интернет търговията, въпреки че нивата у нас са по-ниски от средните за региона, се очаква да нарасне с 39,4% през периода от 2015-2019 г.", обясни той.

Министърът добави, че бурното развитие на технологиите изисква българският малък и среден бизнес да бъдат подпомагани с подобни инициативи като днешната, за да отговорят на предизвикателствата на глобалната икономика и търговията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови