Продали сме оръжие за 51.8 млн. долара на Алжир и Индия

OFFNews 16 януари 2015 в 10:19 4633 0

Очакванията на търговеца на оръжие "Кинтекс" за силна година се оправдават. Държавното дружество е изнесло продукция за 51,8 млн. долара за азиатския пазар през 2014 г. Фирмата има сделки за боеприпаси и въоръжение с Индия, Алжир, Египет, Етиопия, Тайланд, Бангладеш и други държави, съобщава  "Преса". Договорите с традиционни партньори значително са повишили продажбите на "Кинтекс" и рязко са увеличили и печалбата. Компанията обаче изпитва затруднения заради блокирането на част от средствата й в Корпоративна търговска банка.

Най-крупният договор на дружеството бе сключен през 2012 г. и е с министерството на отбраната на Индия. По него само през миналата година са извършени доставки за 21,9 млн. долара. Експортът за Алжир е 25,4 млн. долара, като по този договор се изнасят и авиационни боеприпаси.

"Кинтекс" е създаден през 1966 г. като специализирано предприятие за търговия със спецпродукция. През 1992 г. е трансформирано в акционерно дружество, в което всички акции са собственост на държавата. Приходите през последните години са непостоянни и зависят силно от международните пазари. През 2011 г. приходите на компанията са били 55,1 млн. лв., през 2013 г. по време на правителството "Орешарски" падат на 27 млн. лв., а през 2014 г. се стабилизират и се очаква да надхвърлят 76 млн. лв.

Дейността на дружеството през 2014 г. обаче бе затруднена от ситуацията в КТБ, където са блокирани 64% от средствата му (29 млн. лв.) Проблемът е, че през КТБ се реализира договорът с Индия. Това затрудни и плащанията към един от големите доставчици - фирма "Аркус-Лясковец".

В момента заводите от отбранителната ни промишленост работят основно за експорт. Размерът му за м.г. е около 600 млн. лева (361 млн. долара по текущия курс). Секторът обаче е далеч от старата слава, когато износът на спецпродукция надхвърляше 1-1,5 млрд. долара и даваше хляб на близо 90 хил. души

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови