Правителството пратило в Ирак излишно оръжие за 6 млн. лв.

Offnews 30 септември 2014 в 14:56 2859 2

Министерството на отбраната е изпратило в Ирак излишни боеприпаси и въоръжение на стойност 5 960 000 лв. 

Това съобщиха от Министерството на отбраната. От ведомството припомнят, че решението за изпращане на помощ е взето от правителството на 18 септември. В помощ на иракските сили за сигурност са изпратени 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси. 

Министерството на външните работи проведе консултации с правителството на Ирак и координира изпращането на помощта. Дарението вече е получено и прието от иракската страна. Транспортирането му бе извършено с помощта на партньорски държави, се казва в съобщение от пресцентъра на МО.

Правното основание за предоставянето на военната помощ е Резолюция на СС на ООН от 8 юни 2004 г. и Обща позиция на ЕС от 19 юли 2004 г., съгласно които доставки на оръжие и свързани с него материали за Ирак са допустими, когато същите са необходими на иракското правителство.

В последните месеци се разраства влиянието на организацията „Ислямска държава” на територията на Ирак, като експанзията придобива наднационален характер, като застрашава сигурността и стабилността на целия регион. Още на 15 август 2014 г., на своето извънредно заседание Съвет „Външни работи" на ЕС прие Заключения по Ирак и изрази силно безпокойство за значителното влошаване на сигурността и изключително тежката хуманитарна обстановка в страната. Съветът заклейми по най-категоричен начин действията на „Ислямска държава” и приветства решението на отделни държави-членки за положителен отговор на призива на кюрдските регионални власти за спешно осигуряване на военна помощ, съобщават още от Военното ведомство.

В настоящата крайно нестабилна ситуация, потенциал и реална възможност за противопоставяне на силите на организацията „Ислямска държава” имат кюрдските сили за сигурност пешмерга, което, в светлината на реакциите на международната общност, определя необходимостта от предоставяне на спешна военна помощ за тях чрез иракското правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови