Правителството подготвя почвата за изграждането на нов ядрен реактор

OFFNews 30 март 2016 в 08:22 5277 5

Правителството подготвя почвата за изграждането на нов ядрен реактор

Правителството се подготвя за изграждането на нов ядрен реактор. Във вторник беше публикуван проект на наредба за осигуряване на безопасността на ядрените централи, в която се определят правилата при избор на площадка за строежа на реактор, както и за проектирането, строителството, въвеждането му в експлоатация. В деня, в който проектът на наредбата стана публичен, британското онлайн издание Newsandstar излезе с публикация, в която се твърди, че американски реактор на "Уестингхаус" е предвиден за доставка в България. 

През октомври миналата година правителството се отказа от строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието на американската компания. Премиерът Бойко Борисов тогава обясни, че причината е в това, че му е предоставено „меморандумче” за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години.

„Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример”, отсече Борисов на 12 октомври 2015 г. на среща с американския бизнес у нас.

Към момента не е ясно докъде са стигнали разговорите между двете страни. На 31 март 2015 г. изтече споразумението между американската компания и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технология, която ще струва 7.7 млрд. долара. С мотива, че държавата ни не разполага с такъв ресурс, на "Уеснигхаус" бе поставено условието да стане инвеститор в проекта. Предложението на българската страна е американците да поемат 49% от капитала на дружеството на VІІ блок.

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР1000 на американския гигант „Уестингхаус“ на площадката в Козлодуй.

В момента американската компания строи осем реактора от типа AP1000 в САЩ и Китай. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови