Помощ за стартъпите от ДБ: Създава се ''Дружество с променлив капитал''

Собствениците на откраднати застраховани автомобили вече ще си получават обратно платените по лизинг вноски

Ружа Райчева 21 декември 2022 в 13:17 1809 1

Надежда Йорданова в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Надежда Йорданова в пленарната зала

Парламентът прие три законопроекта за промени в Търговски закон, внесени от Министерски съвет, "Възраждане" и "Демократична България". Със законопроекта на ДБ се създава нов тип търговско дружество - "Дружество с променлив капитал", а със този на "Възраждане" собствениците на откраднати застраховани автомобили вече ще получават обратно платените по лизинг вноски. 

Законовите промени, предложени от "Възраждане", са за промени в Търговския закон, които засягат условията за финансов лизинг при покупка на автомобил. Идеята е купувачите да бъдат защитени, ако автомобилите им бъдат открадните и да получат обратно платените от тях вноски. Предложените промени предвиждат в случаите на противозаконно отнемане на автомобила, застрахован изцяло в полза на лизингодателя, купувачът да има право да получи обратно всички платени от него суми. От 205 гласували депутати, "за" бяха 160, "против" - 6, а 39 се въздържаха.

Законопроектите, внесени от "Демократична България" (ДБ) и Министерски съвет (МС), са за синхронизиране на българското с европейското законодателство. В мотивите си ДБ на законопроекта си посочват, че действащата нормативна уредба на търговски дружества в България не може да отговори на спецификите, свързани с дейността на иновативните и ориентираните към растеж стратъп компании. Вносителите на законопроекта посочват, че промените ще модернизират нормативната база в областта на действащото дружествено право чрез адаптиране на правната рамка в сферата на предприемачеството. 

Със законопроектът на ДБ се създава нов тип търговско дружество - "Дружество с променлив капитал" (ДПК), с което се прредоставят конкурентни условия за стартиране на иновативни и бързо развиващи се стартъп компании в България.

"Въвеждането на възможност новият тип дружество да е с променлив капитал ще доведе до по-голяма гъвкавост и оперативност в упралвнието му, съответстваща на динамиката на обществените отношения, свързани с разработването и внедряването на иновативни продукти, услуги и/или бизнес модели и намаляване на административната тежест и разходите, свързани с увеличаването и намаляването на капитала", пише в мотивите на законопроекта на ДБ.

Дружеството ще може да придобива собствените си дялове. В края на финансовата година управителният съвет на ДПК следва да установи броя и стойността на придобититие дялове от наети лица. 

Приемането на законопроекта на ДБ е свързано с разходи на Агенцията по вписванията - Търговски регистъ за адаптиране на информационните ѝ системи относно регистрацията на ДПС. Законовите промени ще доведат до намаляване на началните разходи при учредяване на ново дружество, както и поддържането му в сравнение с Акционерско дружество (АД).

Депутатите приеха законопроекта на ДБ на първо четене. От 209 гласували народни представители, "за" бяха 125, "против" - 18, а 66 се въздържаха. 

Законопроектът на Министерски съвет е свързан с прилагането на Националния план за възстановяване и устойчивост. Промените в Търговския закон целят подобряване на ефективността на производството по несъстоятелност, усъвършенстване на производството по стабилизация, създаване на процедура по несъстоятелност и погасяване на задължения на физически лица – предприемачи.

Създават ясни критерии за откриване на производство по несъстоятелност и се облекчава процесът по предявяване и приемане на вземанията. Предлага се намаляване на съдебните такси, приложими за отменителните искове и повишаване на ефективността на процеса по осребряване на имуществото. Законопроектът на Министерски съвет бе приет на първо четене. От 209 гласували, "за" бяха 125, "против" - 18, а 66 се въздържаха. 

В законопроекта си от "Продължаваме промяната" (ПП) също предлагат да се създаде нов вид търговско дружество ДПК, но за разлика от текста на ДБ, те не обвързват законопроекта си с европейските директиви. Единствено техният законопроект бе отхвърлен на първо четене - от 208 гласували народни представители, "за" бяха 100, "против" - 44, а 64 се въздържаха. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!