Плащането на парите от КТБ може да започне през ноември

ОFFNews 29 септември 2014 в 07:39 5852 2

Изплащането на блокираните в КТБ средства на вложители може да започне през ноември.

Това заяви министърът на финансите в служебния кабинет Румен Порожанов в интервю за Нова тв тази сутрин.

Това ще стане възможно, ако новото Народно събрание одобри промените в Закона за влоговете в банките, които в момента се разработват от екипа на МФ. Те ще разрешат парите да се изплащат от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, дори и съответната кредитна институция, която е спряла плащанията (в случая КТБ) да не е обявена във фалит.

Сега законът поставя изричното условие БНБ да е отнела лиценза на банката, за да може да започат плащания чрез Фонда. Това условие обаче е в разрез с европейска директива (Директива 94/19/ЕО относно схемите за гарантиране на депозити). Миналата седмица Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради неправилно транспониране на директивата и нарушаване на принципа на свободно движение на капитали.

В Директивата процедурата по изплащането е разписана в три стъпки:

1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.

2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.

"Не е било грешка, че преди 5 г. в закона е било записано, че изплащането на парите на вложителите се извършва от Фонда само при фалит на банката - този закон е бил изпратен на ЕК тогава и не е имало проблем с него. Но режимът на специален надзор може да продължи много дълго - 3 месеца с опция за удължаване с още 3 - и това обезпокои Комисията. При положение, че КТБ беше затворена на 20 юни, надзорът може да продължи до декември", каза Порожанов.

Следващият месец приключват работа одиторите и квесторите и трябва да дадат оценка за състоянието на КТБ.

Към момента е заявен интерес за оздравяването на банката от сегашните й основни акционери - мажоритарният "Бромак" на Цветан Василев заедно с Оманския фонд заявиха интерес чрез виенски фонд, който представи план за оздравяване на банката.

Най-добрият вариант е банката да бъде оздравена със средства на акционерите, коментира Порожанов. Така, дори и да се налага ликвидна подкрепа от държавата, тя ще бъде частична, обясни той. Подкрепата на държавата може да се изразява във "вид заем, какъвто беше одобрен от ЕК и какъвто вече беше предоставен на една конкретна банка", заяви Порожанов.

Порожанов бе категоричен, че е абсолютно задължително новото правителство и парламент да приемат спешно актуализация на бюджета за 2014 година, защото в противен случай биха били блокирани и институциите, и социалните плащания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови