Quantcast

Плащането на парите от КТБ може да започне през ноември

ОFFNews Последна промяна на 29 септември 2014 в 07:39 5158 1

Изплащането на блокираните в КТБ средства на вложители може да започне през ноември.

Това заяви министърът на финансите в служебния кабинет Румен Порожанов в интервю за Нова тв тази сутрин.

Това ще стане възможно, ако новото Народно събрание одобри промените в Закона за влоговете в банките, които в момента се разработват от екипа на МФ. Те ще разрешат парите да се изплащат от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, дори и съответната кредитна институция, която е спряла плащанията (в случая КТБ) да не е обявена във фалит.

Сега законът поставя изричното условие БНБ да е отнела лиценза на банката, за да може да започат плащания чрез Фонда. Това условие обаче е в разрез с европейска директива (Директива 94/19/ЕО относно схемите за гарантиране на депозити). Миналата седмица Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради неправилно транспониране на директивата и нарушаване на принципа на свободно движение на капитали.

В Директивата процедурата по изплащането е разписана в три стъпки:

1. Компетентният орган се уверява, че депозит, който е дължим и платим, не е бил изплатен от кредитна институция.

2. В рамките на пет работни дни след това заключение, компетентният орган трябва да определи дали съответната кредитна институция изглежда неспособна за момента, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити, които са дължими и платими и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

3. Схемата за гарантиране на депозити трябва да е в състояние да изплати надлежно доказаните вземания на вложителите в рамките на 20 работни дни, след като компетентният орган е взел своето решение.

"Не е било грешка, че преди 5 г. в закона е било записано, че изплащането на парите на вложителите се извършва от Фонда само при фалит на банката - този закон е бил изпратен на ЕК тогава и не е имало проблем с него. Но режимът на специален надзор може да продължи много дълго - 3 месеца с опция за удължаване с още 3 - и това обезпокои Комисията. При положение, че КТБ беше затворена на 20 юни, надзорът може да продължи до декември", каза Порожанов.

Следващият месец приключват работа одиторите и квесторите и трябва да дадат оценка за състоянието на КТБ.

Към момента е заявен интерес за оздравяването на банката от сегашните й основни акционери - мажоритарният "Бромак" на Цветан Василев заедно с Оманския фонд заявиха интерес чрез виенски фонд, който представи план за оздравяване на банката.

Най-добрият вариант е банката да бъде оздравена със средства на акционерите, коментира Порожанов. Така, дори и да се налага ликвидна подкрепа от държавата, тя ще бъде частична, обясни той. Подкрепата на държавата може да се изразява във "вид заем, какъвто беше одобрен от ЕК и какъвто вече беше предоставен на една конкретна банка", заяви Порожанов.

Порожанов бе категоричен, че е абсолютно задължително новото правителство и парламент да приемат спешно актуализация на бюджета за 2014 година, защото в противен случай биха били блокирани и институциите, и социалните плащания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2014 в 08:26

Голямо метене, голямо замитане на следите.....ама комундели, нали се сещате че ако се опитате да плащате от бюджета ще ви изгорят бушоните!!!!
----------
Още от тиквено време се говореше че имало 35 млд. влогове и все се чудеха как да ги откраднат, ама като им се обясняваше че това са си техните пари не чуваха....е то комундел не може да не краде, като няма от къде, започва да краде от себе си!!!