Пазарът на имоти излезе от кризата през 2015 г.

Александър Новков 11 декември 2015 в 14:30 4309 1

Пазарът на имоти излезе от мрачния шестгодишен период на криза през 2015, обобщиха представители на водещите агенции за недвижими имоти в България, на провелата се днес бизнес закуска, организирана от Imoti.net.

Изпълнителният директор на „Bulgarian Properties” Полина Стойкова обясни, че през изминаващата година пазарът на имоти е навлязъл в нов етап на развитие, довел до ръст на продажбите с около 20-30% в столицата и други големи градове, ръст на цените на имотите, по-ниски лихви по кредитите, увеличен обем на отпуснатите нови заеми и бум в новото строителство.

Тя отчете като добра новина, че пазарът се движи най-вече от вътрешни фактори, като за пример тя даде ръста на местно търсене, като това дава перспектива за бъдещо развитие.

Същевременно бе констатиран фактът, че заради наложените санкции на Русия, се наблюдава спад в интереса на руски граждани да се сдобият с имоти в България. Все пак това се компенсира до известна степен от купувачи от други държави.

Като фактори за развитието на сектора тя посочи и повишаването на БВП на страната, ръста на средния доход, историческо ниските нива на лихвите по кредитите и достъпността на имотите. Това е довело до развитие на бранша за първи път от 7 години насам.

На събитието присъства и изпълнителният директор на „Адрес“ недвижими имоти Георги Павлов, който разказа за тенденциите свързани с жилищните имоти в страната през годината.

Той отбеляза, че има ръст на цените в големите градове. В Пловдив и Варна той е 8%, а в София и Бургас – 9%.

Павлов посочи като основен негатив през годината отлива на руски купувачи, който е усетен най-вече по Черноморието, а крайно лоша новина е, че пазарът става непрозрачен заради решението на НСИ да спре да публикува цени на имотите в областните градове и вече трябва да се разчита изцяло на частните агенции.

Относно имотите под наем, регионалният директор на RE/MAX България коментира, че през 2015 г. се наблюдава дефицит на предлагането. Основно се търсят малки жилища с 1-2 спални, а наемателите най-често са млади семейства или хора, живеещи сами. Потенциалните наематели обикновено търсят обзаведени жилища. В Бургас се наблюдава спад на цените на наемите поради по-ниските лихви на ипотечните кредити, които изравняват вноските по заемите с тези за наем и приключил проект на Лукойл-Нефтохим, включващ 2 хил. човека, за които са били наети жилища. Същевременно в Пловдив се вижда ръст на интереса към наемането на къщи с цена около 3 евро на кв. м.

Участниците в събитието разгледаха и пазарът на бизнес имоти.

Арх. Валери Левиев от Елта Консулт сподели, че пазарът се развива добре във всички сегменти, но препятствие е неговата непредсказуемост.

Офис сегментът е най-активен през годината, което е довело до рекордно ниска неизползваемост на офис пространствата в страната. Това се дължи до известна степен на намаляването на отлива на чуждите инвестиции.

Специално внимание беше обърнато на черноморския регион. Добромир Ганев от „Форос“ отбеляза, че има ръст на сделките във Варна и Бургас, но спада интересът към имоти в курортните градчета. Той прогнозира, че в крайморските градове ще има ръст на продажбите на зелено през 2016 г. Забелязва се много сериозна миграция към Варна и осезаема към Бургас.

Ганев прогнозира, че проблемите на Русия с Турция могат да окажат положително влияние върху българският пазар на имоти.

Според Ирена Перфанова, Estate Tribune, новото строителство компенсира нивата от предходни години, но няма да стигнем до нивата от 2008-ма година.

Сериозно раздвижване има и при административните сгради, започна да се появява дефицит на свободни площи от клас А, а това е интересно и за инвеститорите, които имат интерес към такъв тип сгради.

Тя отбеляза, че българският пазар продължава да бъде сред най-евтините в Европа, но лихвените проценти по кредитите остават по-високи, като държат нива 4-5%, при 1-3% средно за континента.

На събитието беше обърнато внимание и на индустриалните площи, като Симеон Митев от Агенция Шанс 96 съобщи, че има ръст на търсенето на малки складови площи, който пазарът в момента не може да задоволи.

Сегмента на селските имоти коментира Цветан Цолов, управител на „Инвестиционно-строителна борса“. Той отчете слаба активност, голямо предлагане и свиващо се търсене, както и спад на цените с 10%. Наблюдава се и липса на изгодни селски имоти в близост до големите градове и тази тенденция ще се запази и през 2016 г. Селският имот не е такъв, който носи бърза доходност и по-скоро се купува при необходимост и за задоволяване на лична цел и мечта.

За финал на дискусията участниците поговориха за лошите практики в бизнеса и нелоялната конкуренция. Те се обединиха около няколко средства за решаване на проблема – засилено специализирано обучение на брокерите, коректни партньорски отношения между агенциите в истинска браншова организация, която обаче да работи заедно с държавата и образователните институции. Всички участници в дискусията бяха единодушни, че секторът има нужда от регулация, законово регламентирани правила за работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови