Отлагане на еконормите и различни екоцели за ТЕЦ-овете на въглища предлагат експерти

Димка Атанасова 04 април 2017 в 15:31 3021 0

Снимка OFFNews

Да има различни лимити за изхвърляните в атмосферата вредни емисии за отделните български топлоелектрически централи поиска Националната енергийна камара.

Според организацията, която обединява "Ей И Ес България", "ЕВН България", ЧЕЗ и "Енерго-Про", "КонтурГлобал" и асоциациите на слънчеви, вятърни и водни електроцентрали,  е необходимо и страната ни да получи по-дълъг период за за внедряването на планираните от ЕК нови изисквания към големите горивни инсталации.

Според енергийната камара България трябва да поиска от Европейската комисия определяне на индивидуални цели и различни лимити за въглищните централи у нас за постигане на предвидените от Брюксел нови тавани за изхвърляне във въздуха на емисии серен двуокис и азотни окиси и за въвеждането за пръв път на пределно допустими норми за живак, обявиха съпредседателите на организацията, обединяваща инвестиции за 5,5 млрд. евро, Оливие Маркет и Роберт Дик.

Според представителите на Националната енергийна камара има различни начини за постигане на новите екоцели на ЕК, но отсега е ясно, че тези стандарти са трудно постижими за българските ТЕЦ заради възрастта на използваните технологии.

Председателят на Института за енергиен мендижмънт Славчо Нейков отбеляза, че е важно страната ни да успее да консолидира обща позиция и с други застрашени държави като Полша, Гърция и Литва, чиито горивни инсталации също ще са сериозно засегнати от новите еконорми.

„Ако се приемат изискванията, които са приети в новия пакет, това на практика ще засегне 5 големи български енергийни компании – „Мини Марица изток“ (поне 4 ТЕЦ-а), ще засегне над 12 хил. души, които са пряко ангажирани в тези компании. От такава гледна точка въпросът може да бъде поставен през българската призма поне на две нива: първото е да си изпълним задълженията като страна член на ЕС и едно от тях е не само да прилагаме това, която Брюксел приема, а да изразяваме активна позиция преди да бъде прието. Вторият аспект е свързан с необходимостта този проблем да бъде акцентиран и в рамките на настоящото председателство на Съвета на ЕС“, коментира Нейков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!