Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Одит на Сметната палата разкри куп проблеми в сайтовете на държавната администрация

OFFNews 30 май 2019 в 16:53 2606 0

Сметната палата извърши одит на изпълнението доколко публична и прозрачна е дейността на администрацията на централната изпълнителна власт и как се реализира правото на гражданите за достъп до обществена информация, залегнало в чл. 41 и чл. 42 от Хартата на основните права на Европейския съюз (2012/C 326/02).

Проверката на практиките в 17 министерства, администрацията на Министерския съвет и Държавната агенция „Електронно управление“ е открила сериозни слабости.

Отделни министерства не са осигурили изпълнение на законовите изисквания за публикуване на информация и не е осъществяван мониторинг и контрол за пълнотата и актуалността на информацията, публикувана на интернет страниците, посочват от Сметната палата.

Според одита Интернет страниците на голяма част от централните органи на изпълнителната власт не са унифицирани и не осигуряват възможност за равен достъп до информацията за хората с увреждания и гражданите на други държави-членки.

Платформата за достъп до обществена информация е в процес на внедряване и не функционира до приключване на одита, посочват още от палатата.

Друга констатация е, че от създаването на Портала за консултативните съвети до края на 2018 г. не са извършвани промени в системата, като информацията в него е непълна и неактуална.

Освен това Порталът за отворени данни не генерира очакваните ползи поради пропуски в организацията, ограничена функционалност и липса на анализи за обществена значимост и полезност на публикациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews