НС измени и отложи с до 6 месеца Закона за горивата, Симеонов предусеща протести

Отпадна изискването за банкова гаранция от 20 000 лв. при регистрация на търговски обекти, работещи с нефтопродукти

OFFNews 31 януари 2019 в 16:00 1612 0

Депутатите отложиха с до 6 месеца влизането в сила на наредбата за прилагането на т. нар. Закон за горивата. Отпадна обаче изискването за банкова гаранция от 20 000 лв. при регистрация на търговски обекти, работещи с нефтопродукти.

След гласуването главният застъпник и вносител на закона Емил Димитров-Ревизоро потвърди, че наредбата за закона е изготвена. Така формулирани, текстовете позволяват на министъра на икономиката Емил Караниколов да я издаде всеки един момент. 

Тази формулировка бе разкритикувана от депутата от управляващата коалиция Валери Симеонов след гласуването. "Така или иначе тези текстове, които бяха приети днес, позволяват във всеки един момент да се внесе и да се въведе в действие наредбата, с която да се нанесат тежките поражения върху целия бранш", коментира той пред репортери в Народното събрание. 

Отлагането на закона с 6 месеца бе поискано от правителството още преди влизането му в сила на 28 януари след като дребните търговци на горива заплашиха с протести.

По време на дебатите Валери Симеонов предложи в текста да се посочи недвусмислено, че става въпрос за 6 месеца отлагане, но депутатът от ВМРО Емил Димитров-Ревизоро се възпротиви. Той изтъкна, че това би натоварило легалните играчи, които вече са се подготвили за закона в предишния му вид, който де факто влезе в сила на 28 януари.

Депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов посочи като проблем, че така не се дава краен срок за издаването на наредбата. След тези критики Симеонов промени предложението си и предложи в текста да се заложи да бъде издадена наредба в срок от един месец, "считано след 28 юли". Това предложение обаче също не беше прието от депутатите.

Самия текст предвижда създаването на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. По предложение на ДПС беше премахнато изискването за гаранция от 20 000 лв. при регистрация на търговски обект, работещ с нефтопродукти. Такава гаранция обаче ще е нужна за компаниите, пълнещи бутилки с втечнени нефтени газове извън данъчните складове, а гаранция на стойност 100 000 лв. - за дистрибуция на бутилки с втечнени нефтени газове. Капитал на стойност 1 000 000 лв. пък ще е нужен, за да търгуваш с горива на едро.

Според Валери Симеонов текстът в този си вид може да стане повод за масови протести срещу управляващите. "Притеснявам се, че ще блокират много сериозно входните и изходящите КПП-та на България. Защото хората не вярват - не вярват в такива половинчати промени" заяви той. Според него никой не може да гарантира на търговците и дребните собственици на бензиностанции, че няма да бъдат ощетени, така че е вероятно да реагират остро. 

Депутатът от НФСБ също смята, че законът ще затвърди и разшири вече съществуващия монопол в бизнеса с горива в България. "Ако човек се качи на колата и обиколи 3 бензиностанции, ще му стане ясно има ли монопол, или няма. Като види еднаквите цени - няма какво да се пита има ли монопол, няма ли монопол в България. И в момента има, ще стане още по-страшно, когато изчезне конкуренцията на малките - тогава никой не може да предвиди каква ще бъде цената на горивата" заяви Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!